Connect with us
Studiu despre România comunistă: trăsătura comună a oamenilor născuți înante de 1989

Știri

Studiu despre România comunistă: trăsătura comună a oamenilor născuți înante de 1989

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) a realizat un studiu care îi privește direct pe cei născuți în România comunistă, dar și pe cei care au venit pe lume în anii în care regimul comunist se prăbușea în Europa.

Ineditul studiu al BERD arată că aceia care s-au născut în anii care au marcat căderea comunismului în statele din Europa Centrală și de Est (printre care și România), precum și fosta URSS, sunt  mai scunzi decât cei care s-au născut în plină eră comunistă, dar și decât cei născuți după această perioadă.

Diferența de înălțime între copiii născuți între 1989 și 1991, ajunși acum adulți și cei din generațiile de după ei și dinaintea lor, este de circa un centimetru, conform ineditului studiu BERD, citat de publicația franceză Le Figaro.

Experţii de la BERD au făcut analiza pe 51.000 de gospodării din 29 de foste state comuniste, dar au studiat şi patru state occidentale, care nu au trăit în comunism. Principala concluzie: adulţii care s-au născut în perioada în care a căzut comunismul sunt cu 1,1 centimetri mai scunzi decât cei născuţi înaintea lor, sau cei născuţi după ei.

Înălţimea medie a adulţilor din eşantion a început să scadă cu doi trei ani înainte de căderea blocului comunist, iar o tendinţă semnificativă de creştere a apărut abia după şase-şapte ani.

Perioada de tranziţie a însemnat în primul rând o recesiune brutală în majoritatea statelor ex-comuniste. Cercetătorii spun că tendinţa de scădere în înălţime este vizibilă mai ales în cazul statelor cu un PIB pe cap de locuitor mai mic de 15.000 de dolari. În plus, primii ani ai tranziţiei au cunoscut, pe lângă recesiune, şi o dezorganizare a serviciilor publice, în special în domeniul sănătăţii.

Citeste si: 5 greșeli din cauza cărora nu slăbești. Carmen Brumă îți explică ce nu faci bine

Carmen Brumă este cunoscută pentru stilul de viață sănătos pe care îl urmează. Ea îmbină alimentația sănătoasă cu sportul, iar rezultatele spectaculoase le afișează la fiecare apariție.

Carmen Brumă te învață unde greșești de nu reușești să slăbești.

5 greșeli din cauza cărora nu slăbești

1.Supraestimezi antrenamentul si efectele lui. Daca ai senzatia ca poti sa mananci orice si oricat pentru ca te duci de 2-3 ori pe saptamana la sala, te inseli. Daca vrei sa slabesti NU ESTE SUFICIENT sa mananci sanatos si sa mergi la sala. Trebuie sa mai ai si un DEFICIT CALORIC , adica sa consumi mai multe calorii decat introduci prin mancare. Din experienta mea, antrenamentele de intensitate moderata maresc pofta de mancare iar antrenamentele foarte intense o scad.

2.“Mancatul sanatos” nu garanteaza slabirea ba poate foarte usor sa ingrase. Migdalele, somonul, nucile, branza, cartofii la cuptor, hummus etc. sunt toate foarte sanatoase dar si foarte calorice. Daca le mananci “la liber” fara control pentru ca sunt ” safe”, s-ar putea sa ai o surpriza neplacuta atunci cand te vei masura/cantari.

3.Daca “mersul la sala” scade nivelul activitatii fizice nestructurate din programul tau zilnic, iar nu e bine. Pe intelesul tuturor , daca te duci la sala 2 ore pe zi iar dupa aia zaci pe un scaun/canapea si nu mai ai niciun fel de alta activitate ( mers pe jos, spalat, calcat, carat 3 sacose etc) si mananci un pic mai mult , sa nu te mire daca nu vei slabi sau chiar te vei ingrasa.

4.“Eu am eliminat zaharul si l-am inlocuit cu mierea “. Alta greseala pe care o aud des de la oamenii care vor sa slabeasca. De ce? O lingurita de miere are 8-10 g si 25-30 cal. O lingurita de zahar are 5 g si 15-20 cal. Deci mierea e mai densa si la volume egale contine mai multe calorii. Se absoarbe rapid in sange, creste brusc glicemia, e formata tot din molecule de glucoza si fructoza si o consumam cu generozitate fara mustrari de constiinta.

5.” Eu nu beau apa in timpul antrenamentului si 2-3 ore dupa ca sa slabesc”. GRESIT. Nu esti sportiv de performanta care are de facut cantarul in cateva ore, esti o persoana care vrea sa elimine GRASIMEA, adica sa slabeasca. Din pacate organismul nostru renunta la grasime cu mare greutate, in ultimul rand. Elimina mai intai apa, apoi continutul intestinal, glicogenul, masa musculara si abia apoi grasimea. Cand pune la loc, acumuleaza exclusiv grasime. Lipsa hidratarii afecteaza in mod negativ procesul de slabire de asta e nevoie sa bei apa daca vrei sa dai jos grasime. Atat in timpul antrenamentului cat si dupa.

 

Emanuel Laurențiu - redactor. Colegul nostru redactează știri în domeniile știri interne, știri externe.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top