Cum să plătești mai puțin la facturi în sezonul rece
Un singur lucru îl avem în comun cu toții, indiferent dacă locuim în chirie, în apartamentul părinților sau în propria locuință. Indiferent de țară, poziția geografică, numărul de camere sau perioada anului, absolut fiecare dintre noi ia contact lunar cu plicurile ce conțin facturi. Cu cât aceste facturi sunt mai mici, cu atât suntem și noi mai fericiți, dar anul acesta s-au anunțat majorări foarte mari la prețul gazelor.
Ce trebuie să faci pentru a mai reduce din costurile facturilor din timpul iernii? Vei afla chiar în rândurile de mai jos.
Trebuie să te încălzești eficient
Am observat că pe internet circulă foarte multe articole care fac referire la cele mai eficiente metode de încălzire pe timp de iarnă. Adevărul este că trebuie să îți găsești singur cel mai eficient mod de încălzire deoarece există mulți factori care te pot ajuta să plătești mai puțin într-o zonă geografică și mai mult în alta.
Evident, cel mai folosit sistem de încălzire este cel cu centrală termică. Utilizatorii aleg tot felul de companii și producători de centrale în baza unor argumente pe care și le-au făcut singuri, în baza unei cercetări asupra produselor sau a altor preferințe. Un lucru este clar, indiferent dacă centrala termică este Ariston sau Motan, ea te va ajuta perfect să încălzești un apartament de 2 sau 3 camere.
Dar dacă locuiești la țară sau într-o zonă geografică de munte, va trebui să te folosești de o sobă pe lemne deoarece resursa este la discreție.
Căldura se pierde, iar asta dăunează bugetului
Cu cât păstrezi căldura mai bine în apartament sau locuință, cu atât sistemul tău de încălzire va fi folosit mai puțin, iar dacă folosești centrala sau soba mai puțin, costurile sunt mai mici. Dar cum păstrezi căldura suficient de mult timp în locuință pentru a te putea folosi de ea la maxim?
În primul rând, trebuie să izolezi foarte bine apartamentul sau casa deoarece căldura poate ieși prin pereți. O izolație bună te va ajuta să păstrezi această căldură pentru mai mult timp în interior. Dacă în mod normal centrala ta pornește o dată la 4-5 ore pentru a păstra o temperatură constantă și o izolație bună o face să pornească o dată la 6-7 ore, pe termen lung vei economisi destul de mult la buget.
Mai mult decât atât, încearcă să lași cât mai multă lumină naturală să intre în locuința ta pe timpul iernii. Deși soarele nu are aceeași putere de încălzire, va găsi o cale să îți încălzească gratuit locuința cu un grad, iar acel grad contează.
Consumă mai puțină apă caldă
Acest sfat nu este destinat celor care iubesc să spele vasele cu apă fierbinte sau celor care obișnuiesc să facă băi fierbinți destul de des. Faptul că ești un consumator de apă caldă atât de mare se reflectă direct în factura la gaz. Dacă vei înceta să mai faci băi fierbinți și vei recurge la dușuri scurte sau dacă vei folosi cât mai puțină apă caldă menajeră, factura la gaz va fi tot mai mică.
Concluzie
Să faci economie la factura de la gaz nu depinde de altcineva decât de tine și de modul de viață pe care îți dorești să îl duci. Cu cât vei restrânge mai mult aria personală a confortului, cu atât vei ajunge să plătești mai puțin. Până la urmă, este logic nu?