Connect with us

Știri

Cutremur în România în această dimineață! Ce magnitudine a avut

Un cutremur cu magnitudinea 3,3 s-a produs marţi dimineaţa, la ora locală 4:33, în zona seismică Vrancea, judeţul Vrancea, conform Agerpres.

Acesta a avut loc la o adâncime de 118 kilometri, potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).

Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 77 km est de Braşov, 92 km nord-est de Ploieşti, 102 km sud de Bacău, 115 km vest de Galaţi, 116 km nord-vest de Brăila şi 143 km nord de Bucureşti, transmite Agerpres.

Potrivit INFP cutremurul a avut loc la ora 4.33, la o adâncime de 118 km

Citește și: BREAKING NEWS Val de cutremure în România! Pământul s-a mișcat din nou

Cel mai puternic seism din acest an s-a produs în data de 31 ianuarie, în judeţul Vrancea, la o adâncime de 121 de kilometri, şi a avut o magnitudine de 5,2 pe scara Richter. Cutremurul a fost resimţit şi la Bucureşti.

Cât de pregătită este România pentru un cutremur mare?

Raed Arafat, șeful DSU:

„Sunt mai multe aspecte. Pe partea de prevenire, din păcate nu am avansat mult pentru că prevenire înseamnă consolidarea clădirilor. Recent, la Guvern, am avut o întâlnire cu toți factorii implicați și acolo s-a discutat mai mult despre legislația actuală care permite consolidarea și care să ne ajute, eventual, prin modificarea ei, să facem acest lucru mai consistent și mai rapid.

Partea de prevenire este una dintre cele mai importante părți. Neputând să se consolideze mai multe clădiri, chiar dacă au fost proiecte și s-a consolidat un număr, acest număr este destul de limitat față de ceea ce ar trebui să se facă. Din punctul de vedere al pregătirii populației și al pregătirii instituționale, aici am avansat mult în ultimii ani.

Pe partea de răspuns, aici s-au făcut pași uriași. Prin fondurile europene s-au realizat achiziții foarte importante. Am început să cumpărăm tehnică grea de salvare, macarale, buldozere. Dovadă a fost intervenția echipei IGSU în Albania, care s-a deplasat cu echipamentele nou achiziționate.

Clădirile noi, dacă respectă codul de construcție care a fost tot adus la zi și înăsprit, în mod normal, trebuie să fie foarte sigure. Cât pentru clădirile vechi care sunt cu risc seismic și despre care continuăm să spunem că trebuie să fie consolidate sau chiar demolate și înlocuite, aici pot să spun că evoluția este cea care este lentă și nu este numai vorba de București. În Capitală știm de aproximativ 360 – 370 de clădiri care au fost expertizate, dar mai sunt altele care nu au fost exertizate. Primăria a avut anumite proiecte care le-a realizat pe consolidarea unui număr de clădiri, dar rapiditatea cu care putem să rezolvăm problema este, la acest moment, foarte mică. Evoluăm foarte puțin”.

Continue Reading
You may also like...

Cristiana Aștefănoaiei este senior editor la huff.ro, până acum a mai fost prezentator TV la o televiziune locală din Galați, Redactor Șef la Revista Teo, Social Media Manager la conturile Air24 GATE SRL, precum STIRI24

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top