Darwin a ramas in istorie ca fondatorul teoriei referitoare la evolutia speciilor – teoria evolutionista.
Charles Darwin este cel mai celebru naturalist britanic, geolog, biolog si autor de carti din aceste domenii. Teoria evolutionista a fost recunoscuta de catre oamenii de stiinta, dar si de publicul larg inca din timpul vietii omului de stiinta.
Materialist si dorator spontan, teoriile sale exprima materialitatea lumii vii si sustin originea animala a omului. Conceptia sa evolutionista, cunoscuta ca darvinism, s-a aflat mereu in contradictie cu teoria fixista. Dincolo de controverse, Darwin a avut o mare influenta asupra filozofiei cunoasterii. Teoriile lui stau si in prezent in picioare si constituie baza biologiei moderne, ca o explicatie a biodiversitatii.
Conceptia sa despre religie a fost un subiect care dintotdeauna a fost de mare interes. Teoria evolutionista a generat numeroase dezbateri si polemici intre sustinatorii religiei si cei ai stiintei. Acest lucru s-a intamplat nu numai in epoca in care a trait, ci si in perioadele care au urmat, astfel ca putem vorbi de o adevarata controversa creationism-evolutionism.
CITESTE SI: GALCEAVA INTELEPTILOR: O SCRISOARE CATRE EXTRATERESTRII
Incepand din anul 1849, Darwin nu a mai frecventat biserica locala. In duminicile in care familia sa mergea la biserica, Darwin prefera plimbarile prin natura. Chiar daca a fost mereu reticent in ceea ce priveste opinia sa fata de religie, in anul 1879, Darwin a declarat ca niciodata nu a fost un ateu in sensul negarii existentei diviniatii, ci mai degraba s-a considerat un agnostic.
Dupa moartea sa, gurile rele au spus ca de fapt Darwin era un religios convins, ca se ruga pe ascuns sau in liniste catre divinitate sa il ajute in studiile sale.
Cu toate acestea, o scrisoare pe care Darwin a tinut mortis sa o pastreze secreta, releva faptul ca religia nu a fost niciodata in sfera sa de credinte si valori. Darwin a scris scrisoarea ca raspuns dat unui tanar avocat, Francis McDermott, care l-a intrebat daca crede in Noul Testament. Avocatul i-a promis lui Darwin ca nu i va face public raspunsul. In scrisoare Darwin a scris: „Regret sa te informez ca nu cred in Biblie ca revelatie divina si prin urmare nici in Iisus Hristos ca fiu al lui Dumnezeu”.
Documentul contine scrisul lui Darwin, parafat deja de experti, si data in care a redactat scrisoarea 24 noiembrie 1880.
Ca recunoastere a valorii sale inestimabile, Darwin a fost unul din putinele persoane care, in secolul al XIX-lea, dupa ce au murit, au fost comemorate prin doliu national. A fost inmormantat la Westminster Abbey, alaturi de John Herschel si Isaac Newton.
Sursa foto: youtube.com
Acest articol a fost actualizat la: 7 martie 2016 12:47