Connect with us
Dr. Cătălin Apostolescu: „Vârful epidemiei va fi de Paști, simulările dau între 10.000 și 20.000 de cazuri”

Știri

Dr. Cătălin Apostolescu: „Vârful epidemiei va fi de Paști, simulările dau între 10.000 și 20.000 de cazuri”

Medicul Cătălin Apostolescu, purtătorul de cuvânt la Institului Matei Balș, susține că vârful epidemiei de coronavirus va fi de Paște, iar simulările matematice dau un număr între 10.000 și 20.000 de cazuri.

Dr. Cătălin Apostolescu: „Vârful epidemiei va fi de Paști, simulările dau între 10.000 și 20.000 de cazuri”

Medicul Cătălin Apostolescu a vorbit la Marius Tucă Show despre simulările făcute până în prezent în legătură cu epidemia de coronavirus din România. Cifrele sunt de-a dreptul alarmante: după calcule vor fi între 10.000 și 20.000 de cazuri de îmbolnăviri.

„Ne așteptăm ca vârful să fie în jurul Paștelui. Sfârșitul lunii aprilie, începutul lunii mai. Simulările matematice dau cifre între 10.000 și 20.000 de cazuri. Din fericire, matematica nu se aplică în realitate. Logica ne spune să ne așteptăm la un număr mare de cazuri”, a explicat Apostolescu.

De asemenea, medicul a vorbit despre situația spitalelor românești care nu vor putea face față unui număr extrem de mare de bolnavi: „Avem 2.000 de paturi la terapie intensivă cu ventilare mecanică, în toată România. Dacă numărul va fi mai mare, vor fi alese doar cazurile cu șanse de a supraviețui dintre cazurile grave”.

Medicul a vorbit și despre virusul care a îngrozit o lume întreagă până în acest moment și felul în care acesta interacționează cu corpul uman.

„E un virus normal. Vrea să trăiască el și să își pregătească niște descendenți puternici. E o ființă vie care vrea să se adapteze la un mediu nou. Omul e un mediu nou pentru el. Pe de altă parte, organismul nostru se trezește cu un intrus despre care nu are nicio informație.

Avem 30 de cazuri la Matei Balș, doi în stare gravă, dar nu sunt intubați. Cei 30 stau cumițni în spital, își fac tratamentul, azi am externat doi”, a explicat medicul.

În încheiere doctorul Apostolescu a avut câteva sfaturi pentru români și a recunoscut că sistemul medcal din România nu este deloc pregătit pentru ceea ce urmează.

„Nu stăm bine din niciun punct de vedere. România e o țară mică, nu are producători de echipamente de protecție și totul trebuie importat. Nicăieri nu există suficiente echipamente de protecție. Se plâng de acest lucru și medicii din Franța și Italia. Din partea personalului medical există o dorință compulsivă de a se supra-proteja.

În sfătuiesc pe români să stea acasă, nu să considere statul acasă o vacanță. Să se spele pe mâini cât mai des posibil, să poarte mască. 3% nu e o mortalitate chiar atât de mică, e o mortalitate mare. La segmentul de peste 75 de ani mortalitatea este mai mare”.

Cristina Bosioc - Redactor șef adjunct la HUFF.ro

1 Comment

1 Comment

  1. Elena

    2020-03-17T21:01:08+02:00 at 21:01

    Ati inceput cu pastele acum ,nu mai avem voie nimic ,o sa stau încasa pana atunci ,dar de învierea DOMNULUI TOT MA DUC SA IAUUMINA DE LA EL ,CA EL A MURIT PT.MINE, SI DACA MOR SI EU PT. EL NU FAC GAURA N CER.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top