Connect with us
Raed Arafat face o nouă precizare: toate magazinele trebuie să facă asta

Știri

După 15 mai- Raed Arafat a prezentat cum va arăta viața românilor

Se vorbește în ultima vreme de o posibilă relaxare a restricțiilor după 15 mai. Autoritățile au luat în calcul mai multe scenarii și deja au fost prezentate unele dintre noile măsuri ce vor fi impuse, în scopul prevenirii răspândirii coronavirusului. Raed Arafat, Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne, a vorbit despre modul în care se vor desfășura viețile noastre de la 15 mai, prezentând câteva cazuri concrete.

După 15 mai- Raed Arafat a prezentat cum va arăta viața românilor

Arafat a explicat că măsurile vor fi luate treptat, posibil după 15 mai. Astfel, s-a început cu situațiile care se aflau în primul grad de risc, respectiv închiderea școlilor. Acesta a declarat că ar fi fost mult prea riscant să se deschidă școlile, virusul s-ar fi transmis ușor între elevi și profesori. În plus,  „este foarte greu să faci într-o școală distanțare, să ții în pauză să nu interacționeze copiii”.

El susține în continuare că după 15 mai, viețile oamenilor se vor schimba treptat. Astlfel, măștile de protecție vor deveni obligatorii și a explicat în ce condiții vor trebui ele purtate. Astfel, vor fi utile mereu, de când oamenii se vor mișca mai mult: în mijlocul de transport în comun, în supermarket, în spațiile închise.

„Va trebui să ne obișnuim, la metrou, la transport public, va trebui să devină o condiție ca să urci. Legal, dacă nu ai masca, conducătorul auto trebuie să se uite, la toate mijloacele de transport aglomerate. Eu în mașina de serviciu – dacă sunt cu șoferul, suntem cu masca pe față. Dacă sunt singur, nu sunt cu mască. Dacă călătoresc persoane din aceeași casă, nu trebuie. Dacă iei un coleg pe drum, trebuie și ai și tu și el. Și la supermarket – probabil se vor gândi că e un lucru pe care să-l dea clienților, dacă vor să vină înăuntru.”, a subliniat Raed Arafat.

Acesta atenționează purtarea corectă a măștii, respectiv dezinfectarea corectă a ei. Masca de bumbac și cea FFP2 oferă o protecție mai mică și pentru un timp mai scurt, ceea ce face necesară purtarea mai multor măști într-un interval mai mare. El a spus că prețul măștilor va scădea, mai ales că România are acum propria ei producție. În ceea ce privește dezinfectantul, el recomandă utilizarea lui de fiecare dată când este necesar. În plus, o altă metodă utilă rămâne spălarea cu apă și săpun.

Evitarea aglomerației la metrou

Arafat a declarat că vor fi luate măsuri în privința evitării aglomerării de la metrou. Astfel, programul de muncă al oamenilor va putea fi schimbat. Se va continua lucrul de acasă, ture de câte două săptămâni, mai multe schimburi.

În plus, se vorbește despre o  conduită specială la intrarea în instituții și în spațiile publice.

„Cel puțin câteva luni va trebui să mergem așa, să ne obișnuim cu scanarea la intrare, nu numai la serviciu, să ajungem să ne obișnuim ca cineva să ne ia temperatura – e posibil să fie o măsură luată legal. Nu știu dacă la metrou va fi fezabilă, dar s-ar putea în anumite locuri publice, la muzeu. Este o măsură la care se gândește toată lumea. Noi le-am introdus, dacă știu că am febră, simptome nu mai ies din casă – acest lucru trebuie să fiu modul de comportament – dacă simți că ai o problemă. ”, a spus Arafat.

 

 

Sunt Andreea Oprea si din aprilie fac parte din echipa HUFF. Sunt redactor pe sectiunile de actualitate si stiri de ultima ora. Am 20 de ani si sunt foarte pasionata de presa, invat alaturi de colegii mei si ma perfectionez in fiecare zi.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top