Educatie

Instanța a decis. Suspendarea cursurilor față în față, nelegală

Pandemia de coronavirus a schimbat complet viețile noastre și continuă să o facă, pentru că nu sunt semne că lucrurile vor deveni la normal prea curând. Multe dintre domeniile de activitate au fost afectate, însă cel mai greu încercat a fost învățământul românesc, care a suferit numeroase schimbări de-a lungul timpului. Toți elevii studiază acum de acasăÎnchiderea școlilor a reprezentat cu adevărat un subiect controversat, iar în Iași s-a declarat că această decizie a fost una nelegală.

Suspendarea cursurilor nu este legală

Asociația Școlilor Particulare (ASP) și unitățile școlare membre din Municipiul Iași au solicitat anularea parțială a Hotărârii nr.76/04.11.2020 a Comitetului pentru Situații de Urgență Iași, respectiv anularea articolelor care prevăd suspendarea activităților didactice față în față în unitățile de învățământ.

Tribunalul Iași, Secția II Civilă – Contencios Administrativ și Fiscal a admis cererea de anulare a articolelor 8 și 9 din hotărâre. Instanța a decis că prevederea de închidere a școlilor și mutarea activității în mediul online în municipiul Iași este nelegală.

Decizia Tribunalului Iași nu este definitivă și nu va avea niciun efect pentru moment, deoarece instanța a refuzat suspendarea executării Hotărârii CJSU Iași până la o decizie definitivă.

Totodată, în 25 noiembrie va avea loc primul termen în procesul în care Asociația Școlilor Particulare a cerut și anularea prevederilor ordinului de ministru și a hotărârii Comitetului Național pentru Situații de Urgență prin care au fost suspendate activitățile didactice față în față în toate școlile din România.

Ascociația a explicat în enunțul ei că înțelege de ce au fost închise școlile și care era riscul, dar și ce rol are fiecare în ameliorarea situației dificile din țara noastră, însă nu înțelege de ce această măsură este necesară în toată țara, chiar și dacă lucrurile nu sunt așa de grave. Reprezentanții asociației cred că ar fi trebuit să fie făcută o analiză clară înainte de a lua această decizie și susțin că unele instituții școlare ar fi trebuit să-și continue activitatea față în față.

„Înțelegem să contribuim la ameliorarea situației epidemiologice din țara noastră, înțelegem că măsura suspendării cursurilor față în față este o măsură care este necesară în anumite situații, dar nu înțelegem de ce se adoptă o astfel de măsură fără o analiză serioasă, de ce se adoptă o astfel de măsură la nivel general. Poate copiii din grădinițe, din clasele primare mici și din clasele de final de nivel ar fi putut să vină la școală. Poate școlile din zonele în care incidența este scăzută ar fi putut funcționa. Poate pe viitor vom reuși să punem educația acolo unde este locul ei în societatea românească” – este anunțul celor din Asociația Școlilor Particulare.

Share
Scris de
Andreea Oprea