Connect with us
2 august-28072015

Știri

Evenimentele zilei de 2 august

In data de 2 august 1969, sotii Ceausescu, impreuna cu Prim-ministrul Gheorghe Maurer si cu ministrul de Externe Corneliu Manescu il primeau, la aeroportul Otopeni, pe Presedintele Statelor Unite ale Americii, Richard Nixon, care avea sa efectueze, in urmatoarele doua zile, prima vizita a unui presedinte american in Romania.

CITESTE SI: EVENIMENTELE ZILEI DE 27 IULIE

Vizita lui Richard Nixon in Romania venea la un an dupa semnalul de aparenta independenta a Romaniei fata de URSS, dat de Nicolae Ceausescu. În 1968, acesta se opusese invadarii Cehoslovaciei de catre trupele sovietice, lasand vizavi de Romania, imaginea unei insule de neutralitate in spatiul central-est european.

Vizita in Romania avea, pentru Nixon, si o insemnatate personala. Presedintele Statelor Unite ale Americii era la a doua venire în Romania, prima avand loc cu doi ani inainte, cand venise ca simplu membru al Congresului Statelor Unite, fiind primit foarte bine de Ceausescu.

Efectele vizitei lui Richard Nixon in 1969 la Bucuresti au ramas insa insignifiante, atat pentru populatia Romaniei, care spera intr-o oarecare liberalizare si apropiere de lumea libera, cat si pentru Occident. Nici Nixon, nici Departamentul de Stat, nici Ambasada americana de la Bucuresti nu au lasat sa se intrevada, catusi de putin, ca vizita presedintelui american avea sa marcheze o schimbare semnificativa a situatiei din tara, dar romanii sperau la asta inca de pe atunci.

Nasteri importante in data de 2 august:

La data de 2 august 1932 s-a nascut Peter O’Toole, actor britanic.

La data de 2 august 1951 s-a nascut Marcel Iures, actor roman de teatru si film

Decese importante in data de 2 august:

La data de 2 august 1827 s-a stins din viata William Blake, pictor si tipograf englez.

Sursa foto: artmark.ro

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top