Ministrul de Interne al Austriei, Herbert Kickl, a anunțat joi că Austria ar putea începe să efectueze controale la granița cu Germania. Această decizie are loc în contextul în care Viena va deține președinția semestrială a Consiliului Uniunii Europene.
Germania a anunţat săptămâna trecută că va prelungi cu încă şase luni controalele la frontiera cu Austria din motive de securitate şi pentru a gestiona fluxurile de migraţie.
Aceste controale, introduse în 2015, au provocat uneori cozi lungi de partea austriacă a frontierei, în apropiere de Salzburg, dar Austria a evitat până acum să introducă propriile verificări sistematice.
Într-un interviu apărut joi în cotidianul Salzburger Nachrichten, ministrul de interne a semnalat însă posibilitatea schimbării acestei politici, explicând că securitatea publică este mai importantă decât orice perturbări cauzate afacerilor şi turismului de-a lungul uneia din rutele principale de tranzit nord-sud din Europa.
‘În interesul protejării poporului nostru, este logic că vom intensifica verificările’, a declarat Kickl, membru al Partidului Libertăţii (FPOe, extremist de dreapta), partenerul la guvernare al Partidului Poporului (OeVP, conservator) al cancelarului Sebastian Kurz.
‘De la 1 iulie s-ar putea întâmpla să controlăm (deplasările) în direcţia Germaniei’, a afirmat ministrul de interne pentru Salzburger Nachrichten.
Kickl a admis că sectoarele de afaceri şi turism ale Austriei nu vor privi cu ochi buni intensificarea controalelor, dar a insistat că ‘securitatea se află în fruntea priorităţilor poporului şi, pentru acestea, unii sunt cu siguranţă dispuşi să facă sacrificii’.
Ar fi, ‘desigur’, necesar să continue suspendarea prevederilor Schengen în mare parte a Europei, a arătat el.
‘Am comunicat clar într-o scrisoare către Comisia Europeană că ne rezervăm dreptul de a controla fiecare frontieră din Austria, chiar şi cele care nu au fost controlate înainte’, a mai spus Kickl.
Austria se învecinează cu opt ţări: Cehia, Elveţia, Germania, Italia, Liechstenstein, Slovacia, Slovenia şi Ungaria.
În prezent, autorităţile austriece menţin controale sistematice doar la principalul punct de intrare din Ungaria, ţară ce are graniţă externă cu spaţiul extra-comunitar.