Externe

Wikileaks oferă zeci de mii de dolari pentru scurgeri de informații despre administrația Obama

Wikileaks a anunțat că oferă o recompensă pentru orice scurgere de informații de la Casa Albă, înainte de încheierea mandatului administrației lui Barack Obama. Julian Assange, fondatorul Wikileaks a precizat din nou că nu Rusia a stat la baza scandalului e-mail-urilor lui Hillary Clinton.

„Aviz administratorilor informatici: nu lăsați Casa Albă să distrugă din nou istoria SUA! Copiați (documentele) acum și trimiteți-le la WikiLeaks când doriți!”, a scris pe Twitter organizația.

„Oferim o recompensă de 20.000 de dolari pentru orice informații care vor permite arestarea sau punerea la index a oricărui agent al administrației Obama care a distrus dosare importante”, a adăugat site-ul.

Julian Assange, fondatorul organizației specializată în dezvăluiri de documente secrete, a acordat un interviu amplu postului american Fox. Acesta se află încă în sediul Ambasadei Ecuadorului din Londra, unde s-a refugiat în 2012.

Assange a refuzat să dezvăluie sursa care a oferit Wikileaks e-mail-urile lui John Podesta, șeful de campanie a lui Hillary Clinton. Potrivit documentelor subtilizate din acele e-mail-uri, Clinton a fost plătită de banca Goldman Sachs pentru a susține trei discursuri. Dezvăluirile au provocat o imensă controversă în Statele Unite, vizând legătura fostului secretar de stat, cu lumea de pe Wall Street.

Hillary Clinton a acuzat, în timpul campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale, că în spatele acestei scurgeri de informații s-ar fi aflat Rusia. Clinton consideră că dezvăluirile Wikileaks l-au ajutat pe adversarul său politic, Donald Trump, să câștige alegerile. Acest punct de vedere a fost împărtășit și de administrația americană.

„Sursa nu este guvernul rus”, a afirmat Assange, un detractor fervent al lui Hillary Clinton.

Fondatorul Wikileaks a precizat că este „imposibil de spus” dacă dezvăluirea acestor e-mail-uri a favorizat alegerea magnatului imobiliar. Assange consideră că, dacă e-mail-urile se fac vinovate de înfrângerea suferită de candidata democrată, asta se datorează conținutului lor.

Wikileaks a publicat 20.000 de e-mailuri interne ale partidului democrat

În luna iulie, înainte de Convenția democrată, Wikileaks a publicat aproximativ 20.000 de e-mailuri interne ale partidului. Acestea au relevat o posibilă favorizarea a lui Hillary Clinton în alegerile primare unde aceasta a câștigat nominalizarea partidului, în fața lui Bernie Sanders. Scandalul a dus la demisia  președintei Comitetului Național al Partidului Democrat.

Julian Assange este refugiat în Ambasada Ecuadorului de la Londra din iunie 2012, pentru a evita să fie extrădat în Suedia. Autoritățile din țara scandinavă își doresc extrădarea acestuia, în urma unui mandat de arestare în cadrul unei anchete pentru viol. În 2010, o tânără suedeză l-a acuzat pe Assange de abuz sexual și viol.

Citește și: Acuzații grave la adresa lui Hillary Clinton! Ar fi luat piese de mobilier din Departamentul de Stat pentru acasă

Assange neagă acuzațiile pe care le consideră o manevră pentru a fi extrădat în Statele Unite, unde ar fi judecat pentru difuzare de informații secrete.

 

Acest articol a fost actualizat la: 2017-01-04T15:59:32+02:00 15:59

Share
Scris de
Oprea Raluca

Acest site foloseste cookies.

Read More