Connect with us
Boris Johnson, ministrul britanic de Externe, a declarat că Marea Britanie nu are de gând să joace un rol minor pe scena internațională, după ieșirea din UE

Externe

Boris Johnson susține că Marea Britanie va rămâne un jucător global și după finalizarea Brexit

Boris Johnson, ministrul britanic de Externe, a declarat că Marea Britanie nu are de gând să joace un rol minor pe scena internațională, după ieșirea din Uniunea Europeană. Demnitarul a spus că națiunea trebuie să prevină ridicarea unei ordini mondiale, mai brutale și mai volatile.

”Lumea nu este în acest moment într-o stare bună. Cu siguranţă este o lume mai periculoasă şi mai volatilă decât în ultimele decenii. Ne confruntăm acum cu un cult al liderului puternic, al democraţiei în retragere, şi avem un arc de instabilitate în Orientul Mijlociu. Răspunsul nostru la toate acestea este să ne ghemuim şi să ne punem capetele sub pernă? Cu siguranţă nu este”, a declarat Johnson.

Johnson a subliniat că Marea Britanie va juca un rol important în conservarea celor mai bune reguli ale legislaţiilor internaţionale.

”Dacă eşuăm în această privinţă, atunci riscăm să ne întoarcem la un sistem mai vechi şi mai brutal, în care liderul puternic are libertatea de a-i hărţui şi a-i devora pe cei slabi”, a susţinut ministrul de Externe.

Marea Britanie va rămâne un jucător global și după finalizarea Brexit, a mai declarat acesta.

Boris Johnson: ”Nu avem un rol mic şi nu suntem figuranţi pe scena globală”

”Nu avem un rol mic şi nu suntem figuranţi pe scena globală. Noi suntem protagoniştii – avem un Regat Unit global cu o politică externă cu adevărat globală”, a precizat Johnson.

Acesta a mai spus că Marea Britanie nu va bloca tentativele UE de a elabora o politică de apărare comună. Anterior, ministrul Apărării, Michael Fallon, a ameninţat că va bloca prin veto un asemenea proiect înainte de Brexit. Acesta susținea că o astfel de măsură luată de Bruxelles ar submina NATO.

„Există o discuţie care are loc acum despre dorinţa europenilor de a pune bazele unei politici comune de securitate şi apărare, o nouă arhitectură pentru aşa ceva. Dacă ei vor să facă aşa ceva, atunci eu sunt ok… Nu suntem aici să blocăm sau să punem obstacole în calea integrării europene, dacă asta este dorinţa”, a declarat Boris Johnson, transmite Reuters citat de news.ro.

Citește și: BREXIT: Marea Britanie vrea acorduri de reciprocitate cu țarile UE

Premierul Theresa May a declarat că nu este de acord cu ideea unei forţe europene comune de apărare. Acesta susținea că orice politică de apărare comună la nivelul UE ar trebui să fie complementară, și nu doar o copie a NATO.

Johnson a spus că angajamentul britanic de a-şi îndeplini obligaţiile din NATO este imposibil de distrus.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Externe

To Top