Connect with us
Florin Cîțu este propus premier de către PNL. Pe cine susține Klaus Iohannis

Știri

Florin Cîțu este propus premier de către PNL. Pe cine susține Klaus Iohannis

Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu este propunerea PNL pentru funcția de premier al României. El a fost desemnat în Biroul Politic Național al PNL propunerea partidului pentru funcția pe care a deținut-o Ludovic Orban.

Florin Cîțu – propus pentru funcția de premier

Florin Cîțu, actualul ministru al Finanțelor este propus de către PNL pentru funcția de prim ministru al României. Conducerea PNL a validat această propunere într-o ședință care a avut loc în după amiaza zilei de miercuri, 9 decembrie 2020. La vot, a fost o singură abținere.

Președintele PNL, Ludovic Orban, a avut miercuri o discuție cu Klaus Iohannis în care i-a prezentat o listă scurtă cu 3 propuneri de premier. Printre aceștia s-au numărat Nicolae Ciucă, Florin Cîțu și Marcel Boloș. Imediat după a avut loc ședința Biroului Politic Național în care conducerea a validat propunerea de premier.

Florin Cîțu este ministrul Finanțelor. El are o vastă experiență ca finanțist însă în această nouă postură va trebui să dea dovadă și că este un bun manager.

A absolvit Grinnell College din SUA (1996), un masterat în economie în cadrul Iowa State University (2002), iar din 2002 este doctorand al Iowa State University.

A fost economist în cadrul Băncii Naționale a Noii Zeelande (2001-2003) și în cadrul Băncii Europene de Investiții (2003-2005).

În cadrul ING Bank, a lucrat ca economist șef (2006-2007) și șef al departamentului piețe financiare (2007-2011), pentru ca ulterior să fie consultant și analist economic.

Premierul interimar este Nicolae Ciucă

Nicolae Ciucă, Ministrul Apărării este premierul interimar, după ce Ludovic Orban și-a depus mandatul. Orban a luat această decizie ca urmare a rezultatului de la alegerile parlamentare din 6 decembrie 2020.

Ludovic Orban a declarat că nu se cramponează de această funcție. Se pare că șeful statului, Klaus Iohannis i-ar fi sugerat să ia această decizie.

De altfel, Iohannis a dat de înțeles că îl preferă pe Nicolae Ciucă în funcția de prim ministru al României.

Nicolae Ciucă a fost distins cu Ordinul National „Pentru Merit”, în Grad de Ofiţer, Ordinul Naţional „Pentru Merit” în Grad de Cavaler, Semnul Onorific în Serviciul Patriei, XV, XX, Medalia ONU pentru misiunea UNAVEM III, Emblema de Onoare a Armatei României şi Emblema de Onoare a Statului Major al Forţelor Terestre.

Ciucă a fost comandantul Batalionului 26 Infanterie (sau Scorpionii Roşii) pe care l-a condus în Afganistan şi apoi în Irak. Bătălia de la Nassiria (Irak, mai 2004), în care trupele româneşti au fost conduse de Nicolae Ciucă, este prima batalie la care soldaţii români au fost combatanţi activi după al doilea război mondial.

 

Emanuela Ursu - Pasionată de știri și de noutăți din orice domeniu de activitate, lucrez în presa scrisă din anul 2015, din timpul studiilor de master. Absolventă a Facultății de Comunicare și Relații cu Publicul, am fost, de-a lungul timpului, reporter de teren, redactor și editor pentru mai multe publicații.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top