SUMMIT NATO ISTORIC LA VARSOVIA.
Update, ora 14:19: Polonia a cheltuit 50 de milioane de dolari pentru pregatirea summit-ului NATO.
Update, ora 13:59 Jean Claude Juncker, presedintele Comisiei Europene: „Vom pune in practica planul nostru de aparare. Politicile, programele si fondurile necesare acestor proiecte vor juca un rol crucial. Cercetarea tehnologica care va sustine industria apararii este extrem de importanta. Este important si parteneriatul pe care il vom avea cu celelalte state din regiune. La inceputul acestei saptamani am decis sa amendam unul din documentele in baza caruia functionam. De acum si pana in 2020 vom aloca fonduri substantiale care sa ii ajute pe partenerii nostri sa se apere. E o parte a raspunsului la criza refugiatilor pe care NATO il da in acest moment. (…) Impreuna vom face ca aceasta declaratie sa devina practica”.
Update, ora 12.20: „Astazi, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a anuntat ca Alianta va transforma o brigada romaneasca intr-o brigada internationala pentru a intari prezenta NATO in sud-estul Europei si pentru apararea impotriva atacurilor venite din afara Aliantei. Declaratia confirma astfel ca initiativele si obiectivele propuse de Romania la acest summit prind contur si se vor regasi in documentele finale ale reuniunii”, a scris, vineri, presedintele Iohannis pe Facebook.
UPDATE, ora 12.09: Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, a confirmat infiintarea unei brigazi multinationale in Romania, pentru a consolida flancul sud-estic al blocului militar. Totodata, oficialul a declarat ca Alianta va incerca sa mentina un dialog constructiv cu Federatia Rusa.
Invazia ilegala a Georgiei de catre Rusia, invazia din estul Ucrainei si anexarea Crimeii baga statele NATO intr-o sedinta de foc. Desi evenimentele enumerate s-au intamplat in urma cu ceva timp, amenintarile constante ale Rusiei si planurile sale periculoase au determinat liderii statelor membre ale Organizatiei Nord-Atlantice sa redefineasca rolul NATO in lume, in special in Europa centrala si de Est.
UPDATE, ora 11:03 Unde are NATO baze:
Baze aeriene:
– Afganistan;
– Germania;
– Arabia Saudita;
– Belgia;
– Bosnia;
– Coreea de Sud;
– Spania;
– Estonia;
– Groenlanda;
– Irak;
– Italia;
– Japonia;
– Kirgistan;
– Letonia;
– Lituania;
– Norvegia;
– Polonia;
– Marea Britanie;
– Romania;
– Tadjikistan;
– Turkmenistan;
– Turcia.
Baze navale:
– Germania;
– Bahrein;
– Coreea de Sud;
– Spania;
– Grecia;
– Italia;
– Japonia.
UPDATE, ora 10:59 Ce se discuta azi la SUMMIT-UL NATO: Problema ruseasca si relatia dintre statele NATO si Rusia, in contextul amenintarilor si probelor de agresiune tot mai dure din partea Federatiei lui Putin. In ziua 2, pe masa discutiei se vor pune subiecte sensibile precum combaterea Statului Islamic, democratizarea Afganistanului si problema ucraineana.
Summitul NATO are loc la Varsovia, acolo unde participa si presedintele Romaniei, Klaus Iohannis. Aliatii vor lua decizii importante pentru asigurarea tarilor din flancul estic in fata agresiunii Rusiei. Romania urmareste 4 obiective la acest summit, dupa cum urmeaza:
1. Dezvoltarea planului de raspuns urgent din partea aliatilor NATO in caz ca tara noastra este atacata sau amenintata vadit. Planul de contingenta a fost aprobat la Summitul din Tara Galilor (Newport), unde a participat fostul presedinte Basescu.
Ion Iliescu, audiat la Parchet in dosarul Mineriadei. Reactia lui Marian Munteanu
Atac armat in SUA, la DALLAS. Politisti ucisi de lunetisti! VIDEO
2. Asigurarea functionarii scutului antiracheta de la Deveselu si a declararii acestuia drept capacitate a NATO. Despre scutul antiracheta din Oltenia rusii nu au o parere tocmai buna si fac des amenintari, iar Romania vrea asigurari din partea NATO ca acest scut asigura Romaniei o pozitie reala in interiorul tarilor membre NATO.
3. Un alt interes al Romaniei este declararea ca operational a Comandamentului Multinational de Divizie Sud-Est din cadrul brigazii multinationale a NATO din Romania, comandament obtinut de presedintele Basescu in anul 2014. Romania va gazdui din 2017 intre 3.000 si 5.000 de militari, dintre care jumatate vor fi romani. Brigazile NATO pot fi ‘aprovizionate’ si cu militari polonezi, turci sau chiar americani.
4. Prezenta navala NATO in Marea Neagra dupa ce Rusia incearca sa faca tot felul de permutari in aceasta zona. Despre prezenta navelor americane in largul Marii Negre exista dubii, insa Iohannis si delegatia romana la Varsovia vor incerca sa obtina acest lucru de vreme ce in jurul tarii noastre multe tari se re-apropie de Rusia.
Summitul NATO de la Varsovia vine si intr-un context politic dificil pentru Europa, dupa ce britanicii au votat sa iasa din Marea Britanie. In opinia analistilor de politica externa, iesirea Marii Britanii din UE inseamna mai multa influenta ruseasca in Europa centrala si de Est.
Acest articol a fost actualizat la: 8 iulie 2016 14:23