Connect with us
Cel mai vechi izvor de apă sărată din Europa este în Neamț (VIDEO)

Locale

Cel mai vechi izvor de apă sărată din Europa este la noi, în Neamț (Video)

Județul Neamț este cunoscut publicului larg în primul rând pentru Cetatea Neamțului, dar și pentru zimbrii din Parcul Natural Vânători-Neamț. Ce nu știu mulți este că, tot în Neamț se află cel mai vechi izvor de apă sărată din Europa.

Cel mai vechi izvor de apă sărată din Europa

Situat pe versantul estic al Culmii Pleşului, deasupra satului Lunca, din comuna Vânători-Neamţ şi la doar câţiva kilometri de Cetatea Neamţului, Slatina este cel mai vechi izvor de apă sărată din Europa.
Săpăturile arheologice efectuate acolo de către specialiștii Complexului Muzeal Județean Neamț, au pus în evidență urme consistente de exploatare a acestei surse de sare încă de acum 8000 de ani.

Pe lângă investigațiile arheologice, izvorul a beneficiat și de studii menite să permită reconstituiri de mediu, datări absolute, analize chimice.

Ziarul de Neamț scrie că apele sărate de la Lunca au fost analizate din punct de vedere chimic încă din a doua jumătate a sec. XIX. Primele studii au fost făcute de către doctorul Buțureanu, care menționează că a analizat ,,apa minerală salină de la Vânătorii Neamțului”.

Analize de apă care datează din secolul al XIX-lea

Deși metodele de determinare nu erau cele mai performante, în compoziția chimică a apei s-au evidențiat proporții de clor, brom, iod, clorură de natriu și anhidridă sulfurică. La câteva decenii distanță, alt set de analize chimice a permis determinarea valorilor de sulfat de potasiu, sulfat de natriu, clorură de magneziu, clorură de natriu, carbonat de calciu, carbonat de magneziu.

Chiar dacă nu sunt foarte complexe, analizele chimice menționate sunt printre primele efectuate asupra unor surse de apă sărată din Moldova și, din păcate, nu sunt foarte cunoscute. În plus, analize similare, dar mult mai elaborate asupra apei sărate de la Lunca-Poiana Slatinei, au fost efectuate abia la începutul anilor 2000 de către specialiștii francezi.

În ultimii ani, Izvorul Slatina a devenit şi un important punct turistic, graţie mai multor programe de promovare, scrie Adevarul. Administraţia Parcului Natural Vânători-Neamţ, structură a Direcţiei Silvice, a derulat, în urmă cu câţiva ani, proiectul „Sarea în bucate“.

Emanuela Ursu - Pasionată de știri și de noutăți din orice domeniu de activitate, lucrez în presa scrisă din anul 2015, din timpul studiilor de master. Absolventă a Facultății de Comunicare și Relații cu Publicul, am fost, de-a lungul timpului, reporter de teren, redactor și editor pentru mai multe publicații.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Locale

To Top