Connect with us
Racla cu moaștele Sfintei Parascheva va fi scoasă din Catedrala Mitropolitană Iași

Locale

Racla cu moaștele Sfintei Parascheva va fi scoasă din Catedrala Mitropolitană Iași

Racla cu moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iași va fi scoasă din catedrala Mitropolitană, înainte de slujba din ziua de 14 octombrie 2020. Anunțul a fost făcut de către Constantin Sturzu, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei. Inițial, s-a spus că racla nu va fi scoasă, pentru că pelerinajul a fost anulat din cauza situației epidemiologice din țară și implicit din Iași.

Racla cu moaștele Sfintei Parascheva va fi scoasă în curtea Mitropoliei

Racla va fi scoasă în timpul nopții de marți spre miercuri, sau miercuri dimineață. Pregătirile pentru slujba de sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva încep de marți, 13 octombrie. Decizia scoaterii raclei cu moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva a fost luată pe ultima sută de metri, dată fiind criza sanitară care a impus anularea pelerinajului din acest an.

Sfânta Liturghie de pe 14 octombrie va începe de la orele 09.00, pe o scenă amenajată pe Bulevardul Ștefan cel Mare din Iași, chiar în fața Catedralei Mitropoliei Moldovei și Bucovinei.

”Mâine se va sluji Sfânta Liturghie începând cu ora 09.00 pe podiumul amenajat pe Bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt în dreptul Catedralei Mitropolitane din Iași. Soborul de ierarhi, preoți și diaconi va fi unul restrâns, cel mai probabil nu mai mult de 15 persoane. Nu vor fi ierarhi din străinătate sau din alte zone din țară, ci doar din zona Moldovei”, a declarat preotul Constantin Sturzu.

Cine va putea participa la Liturghie

Date fiind măsurile impuse pentru limitarea răspândirii virusului, slujba de Liturghie va fi restrânsă față de anii trecuți. Credincioșii vor sta pe scaune, în fața scenei. Vor avea acces doar cei cu buletin de Iași, în limita locurilor disponibile. Tot pe scaune vor sta și cei aproximativ 50 de invitați ai Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, reprezentanți ai unor instituții, sau personalități ieșene.

”În zona din fața acestui podium vor fi amplasate scaune plasate la doi metri unul de celălalt pe toate direcțiile, scaune ce vor marca locul unde vor sta credincioșii. Din păcate, având în vedere restricția impusă la nivel național, doar cei care au reședința în municipiul Iași vor putea pătrunde în acest spațiu, după principiul primul venit, primul care ocupă un loc. Tot aici, pe aceste scaune din fața podiumului, vor sta și cei aproximativ 50 de invitați ai Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, reprezentanți ai unor instituții sau personalități din domenii precum medicina, cultura sau educația”, a declarat Constantin Sturzu.

Credincioșii care nu vor avea acces în acest perimetru, vor putea urmări Sfânta Liturghie pe două ecrane mari amplasate pe Bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt. Un ecran va fi orientat spre Piața Unirii, în timp ce celălalt va fi orientat spre zona Palatului Culturii.

De asemenea, reprezentantul Mitropoliei Moldovei și Bucovinei a declarat că slujba de mâine va putea fi urmărită în direct pe postul TV Trinitas, dar și pe portalul Doxologia.ro.

Pregătirile pentru ziua dedicată Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iași au început din seara aceasta. Baldachinul unde va sta racla cu moaștele Sfintei, va fi împodobit cu flori, de o familie din București, care face asta în fiecare an.

Emanuela Ursu - Pasionată de știri și de noutăți din orice domeniu de activitate, lucrez în presa scrisă din anul 2015, din timpul studiilor de master. Absolventă a Facultății de Comunicare și Relații cu Publicul, am fost, de-a lungul timpului, reporter de teren, redactor și editor pentru mai multe publicații.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Locale

To Top