Știri

Ludovic Orban, despre cum a gestionat Guvernul pandemia de Covid-19

Ludovic Orban susține azi, 4 mai, o conferință de presă. El prezintă raportul de activitate a primelor șase luni din mandatul pe care l-a început în 4 noiembrie. În acest raport include și felul în care a gestionat Guvernul criza de coronavirus și explică de ce au fost adoptate măsurile care, conform declarațiilor sale, s-au dovedit utile.

Ludovic Orban, despre cum a gestionat Guvernul pandemia de Covid-19

Premierul a declarat că România, la momentul izbucnirii pandemiei, nu a fost pregătită pentru o astfel de situație. De asemenea, sistemul medical a primit această lovitură ca pe o provocare, la fel ca alte domenii care nu dețineau o pregătire în acest sens. Astfel, el crede că măsurile adoptatela timp și s-au dovedit a fi un succes, iar Guvernul a avut o atitudine preventivă.

„Guvernul a început bătălia cu COVID-19 înainte de starea de urgență din 15 martie. Am început să luăm măsuri încă de la izbucnirea epidemiei în China, care au stârnit critici, cum au fost carantina, izolarea la domiciliu. Am instituit măsuri de suspendare a zborurilor, suspendarea școlilor și multe alte măsuri care au fost privite la vremea respectivă cu oarecare încredere, dar au condus la un rezultat eficient în bătălia Guvernului și autorităților.”, susține premierul.

Deși România este aspru criticată pentru numărul redus de teste de coronavirus, premierul a explicat că testarea urmează un plan stabilit la nivelul OMS și validat de Ministerul Sănătății prin INSP. Cu toate acestea, capacitatea de testare a a crescut de la câteva sute de teste, la 11.000 de teste zilnic.

Probleme în sistemul medical

Premierul a atras atenția asupra faptului că la început, România a prevăzut deficite din mai multe puncte de vedere. Probleme au existat atât la nivelul resurselor de echipamente speciale, dar și în ceea ce privește numărul de cadre medicale pentru lupta cu noul coronavirus.

„Epidemia ne-a prins fără stocuri, s-a făcut un efort uriaș. Ne-am confruntat cu nevoia de a îmbunătăți managementul la nivelul spitalelor. Am avut multe cazuri, multe situații în care spitalele au devenit focare de infecție. Am apelat la managementul medicilor militari. Am apelat la transferarea în regim de urgență a cadrelor medicale.”, a declarat Orban.

Orban susține că drept dovadă a unei bune gestionări a situației stă numărul de decese comparativ cu al altor state. Astfel, în timp ce în România sunt de ordinul sutelor,  Spania și Franța a atins deja zeci de mii de morți.

În ceea ce privește relaxarea măsurilor după 15 mai, premierul Lodovic Orban a declarat că acest proces va fi urmărit și analizat cu atenție. Pentru fiecare relaxare, vor urma 15 zile de așteptare, pentru a vedea cum evoluează situația. Orice ridicare de restricții va fi însoțită de un set de reguli.