Connect with us
Maghiara ar putea deveni limba oficială a ardelenilor!

Știri

Maghiara ar putea deveni limba oficială a ardelenilor!

După ce Camera Deputaților a adoptat legea prin care i se acordă autonomie Ținutului Secuiesc, a izbucnit un scandal de proporții. Klaus Iohannis a adus acuzații grave Partidului Social Democrat, cum că ar vrea să vândă Ardealul ungurilor. Legea a fost adoptată tacit, ceea ce a determinat nemulțumirea președintelui. Ulterior, proiectul a fost respins miercuri de Senat. O altă veste proastă i-a lovit, însă, pe ardeleni: maghiara ar putea fi oficializată în Ardeal.

Maghiara ar putea deveni limba oficială a ardelenilor!

La începutul lunii aprilie, Senatul a adoptat tacit un proiect de lege iniţiat de UDMR. Astfel, autorităţile locale sunt obligate să folosească oficial în comunităţile unde o minoritate naţională reprezintă peste 20% din populație, limba minorităţii respective.

Proiectul vizează, de fapt, ca maghiara să fie impusă în localităţile din Transilvania, dominate de minoritatea maghiară. Comisia Juridică, condusă de Şerban Nicolae, a fost de acord cu această decizie.

Proiectul asumat de toţi parlamentarii UDMR a fost înregistrat la Senat în toamna anului trecut. Acesta a avut un parcurs lung și s-a plimbat de numeroase ori prin Parlament. În noiembrie 2019, decizia a fost contestată de Consiliul Economic şi Social.  O lună mai târziu, a primit aviz POZITIV, ”cu observații şi propuneri”, de la Consiliul Legislativ. De obicei, Consiliul Legislativ nu respinge niciun proiect de lege, fiind apreciată inițiativa.

Pe 4.03.2020, proiectul a primit aviz NEGATIV de la Comisia de Muncă. Pe 30.03.2020, în plină pandemie de coronavirus, proiectul a fost aprobat și de Comisia Juridică a Senatului, condusă de Şerban Nicolae şi dominată de PSD.  Pe 8.04.2020 a fost adoptat tacit de Senat, unde PSD are singur majoritate.

Este al doilea proiect de lege iniţiat de UDMR, care trece prin adoptare tacită cu sprijinul sau din neatenţia PSD. Planul privind autonomia Ţinutului Secuiesc a fost respins definitiv de Senat, dar a trecut tacit de Camera Deputaţilor.

 

Sunt Andreea Oprea si din aprilie fac parte din echipa HUFF. Sunt redactor pe sectiunile de actualitate si stiri de ultima ora. Am 20 de ani si sunt foarte pasionata de presa, invat alaturi de colegii mei si ma perfectionez in fiecare zi.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top