Connect with us
Mai multe telefoane mobile au fost interzise. Despre ce modele este vorba

Știri

Mai multe telefoane mobile au fost interzise. Despre ce modele este vorba

Conform unei ordonanțe de urgență, mai multe telefoane care nu corespund condițiilor impuse de Guvern au fost interzise de la 27 iunie. Este vorba despre telefoanele care care nu pot recepționa mesajele sistemului național de avertizare în situații de urgență, RO-ALERT. Magazinele vor fi obligate să scoată din vânzare mai multe tipuri de telefoane care nu au această funcție care îi avertizează pe oameni cu privire la anumite pericole.

Mai multe telefoane mobile au fost interzise. Despre ce modele este vorba

Interdicția privind interzicerea comercializării telefoanelor care nu au serviciul RO-ALERT  e prevăzută în ordonanța de urgență a Guvernului nr. 46/2019, care a fost publicată deja în Monitorul Oficial. Astfel, de la 27 iunie, aceste tipuri de telefoane nu vor putea fi scoase la vânzare.

Se pare că una dintre obligațiile prevăzute de acest document se referă la telefoanele mobile vândute de comercianți. Aceștia vor trebui să vândă, de la data amintită mai sus, numai telefoane mobile care pot recepționa mesajele de urgență ale sistemului RO-ALERT. Chiar dacă mai au pe stoc astfel de telefoane sau le-au contractat, vânzarea lor va fi interzisă.

„Telefoanele mobile care nu au activată posibilitatea recepționării mesajelor RO-ALERT în toate rețelele publice mobile de comunicații electronice nu pot fi comercializate pe teritoriul României.”, se arată în ordonanță.

În cazul în care cineva nu respectă această lege și încearcă să o încalce, va fi sancționat cu amenzi usturătoare. Inițial, comercianții care nu țin cont de această interdicție vor plăti sume cuprinse între 35.000 și 75.000 de lei. Dacă vor ignora în mod repetat interdicția, amenzile vor fi cuprinse între 50.000 și 100.000 de lei. Sancțiunile vor putea fi aplicate de inspectorii Protecției Consumatorilor.

Totodată, comercianții au obligația de a pune pe site-uri sau în magazine informații referitoare la acest serviciu. Astfel, ei trebuie să precizeze că telefoanele de la vânzare au capacitatea de recepționare a mesajelor RO-Alert. În plus, trebuie să menționeze și modalitățile de activare a mesajelor RO-Alert. În caz contrar, riscă o amendă între 5.000 și 50.000 de lei. Dacă abaterea se repetă, amenzile sunt cuprinse între 10.000 și 100.000 de lei.

Sunt Andreea Oprea si din aprilie fac parte din echipa HUFF. Sunt redactor pe sectiunile de actualitate si stiri de ultima ora. Am 20 de ani si sunt foarte pasionata de presa, invat alaturi de colegii mei si ma perfectionez in fiecare zi.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top