Connect with us
Marș antiterorism la Istanbul. Sute de turci au ieșit în stradă ca răspuns la atentatele de ieri seară de la stadionul celor de la Beșiktaș.

Știri

Marș antiterorism la Istanbul : sute de turci au ieșit în stradă

Marș antiterorism la Istanbul. Sute de turci au ieșit în stradă pentru a mărșălui împotriva terorismului. Inițiativa vine ca răspuns după atentatele de sâmbătă seara petrecute la stadionul celor de la Beșiktaș Istanbul.

UPDATE, ora 17:52: Gruparea Șoimii Libertății Kurdistanului (TAK) a revendicat atacul cu bombă de stadionul lui Beșiktaș. TAK este o grupare disidentă a mișcării separatiste Partidul Muncitorilor din Kurdistan. Astfel, se confirmă parțial bănuiala conform căreia celebrul PKK ar fi fost vinovat pentru atentat.

Protestatarii au plecat de la sediul poliției din Istanbul, unde s-a organizat o ceremonie funerară în onorea celor 5 polițiști omorâți în atentate. La solemna ceremonie au fost prezenți inclusiv președintele Recep Tayyip Erdogan și premierul Binali Yildirim. Traseul marșului s-a desfășurat pe o distanță de câțiva kilometri și a avut ca punct final Vodafone Arena, locul tragediei.

Marș antiterorism la Istanbul : președintele și premierul vor lua parte la manifestație

Sutele de cetățeni turci prezenți la manifestație au purtat drapelul Turciei și au intonat imnul național pentru cei 38 de oameni omorâți sâmbătă seara. Conform NTV, grupului de manifestanți li se vor alătura și alți partizani antiterorism.

Drama care a îndurerat Turcia a avut loc sâmbătă seara. Imediat după meciul Beșiktaș-Bursaspor, încheiat 2-1 pentru gazde, o mașină capcană încărcată cu explozibil a fost detonată în apropierea arenei. La nici un minut distanță, un kamikaze a declanșat bomba pe care o avea în posesie, în parcul Macka din apropiere. Faptul că cele două deflagrații au avut loc aproape concomitent, au condus autoritățile spre concluzia că este vorba de un atac terorist programat.

Citește și:Update: Explozie dublă la Istanbul. Bilanțul a crescut la 38 de morți și peste 166 răniți

38 de cetățeni turci au decedat pe loc în urma atentatelor. Alti 155 au fost grav răniți și spitalizați la scurt timp după accident. Dată fiind forța exploziei, este așteptat ca nu toți cei 155 să supraviețuiască, însă nicio informație oficială nu a fost eliberată în acest sens.

În urma anchetei pornite, 13 persoane au fost reținute sub suspciciunea de complicitate la atentat. Ministrul de Interne turc, Suleyman Soylu a declarat că PKK este suspectul principal pentru cele întâmplate ieri. PKK-ul este o formațiune politică de origine kurdă. Este binecunoscut conflictul dintre turci și kurzi care își dispută zona de graniță din estul statului turc.

George Vintilă este redactor HUFF.ro.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top