Connect with us
Marți, 15 septembrie, se deschide metroul din Drumul Taberei

Știri

Marți, 15 septembrie, s-a deschis metroul din Drumul Taberei

Se deschide metroul din Drumul Taberei. Zi importantă pentru bucureșteni. După ani de așteptare, a venit în care vor putea circula pe Magistrala 5 de Metrou, secțiunea Râul Doamnei – Eroilor, inclusiv Valea Ialomiței.

S-a deschis metroul din Drumul Taberei

UPDATE, 15 septembrie ora 13.00: Președintele Klaus Iohannis a fost prezent la inaugurarea linei de metrou din Drumul Taberei. Este prima deschidere a unei noi linii de metrou în ultimii 30 de ani.

Redăm declarațiile președintelui României:

„Este o mare realizare, trebuie să recunoaștem, este, după revoluție, cea mai mare realizare de acest tip. Nu a fost ușor până aici (…) Această linie risca să devină un fel de legendă, o legendă a amânărilor, dar iată că a venit un guvern hotărât care a dorit să dovedească că și astfel de lucruri pot fi inaugurate cu succes”, a declarat Klaus Iohannis.

 

Șeful statului a atras atenția că după aceste realizări trebuie să urmeze altele, în infrstructura Capitalei.

„Această realizare contribuie la îmbunătățirea vieții în București. Este foarte important să se continuie pe această linie. Oamenii își doresc infrastructură. Mobilitatea devine din ce în ce mai importantă. Guvernul va trebui să insiste foarte mult și eu voi insista foarte mult, pentru că avem nevoie de foarte multă infrastructură de transport”, a spus președintele la inagurarea metroului din Drumul Taberei.

La inaguruare au fost prezenți și Prim Ministrul Ludovic Orban și Ministrul Transporturilor, Lucian Bode.

Știrea inițială:

Ministrul Transporturilor, Lucian Bode a anunțat că marți, 15 septembrie, are loc deschiderea mult așteptată a metrolului din Drumul Taberei. Călătorii vor putea circula pe Magistrala 5 de Metrou, secțiunea Râul Doamnei – Eroilor, inclusiv Valea Ialomiței.

Magistrala este compusă din trei secțiuni – Eroilor – Râul Doamnei, Eroilor – Iancului, și Iancului – Pantelimon. Pe această Magistrală vor circula, pentru început, zece trenuri Bombardier, din flota actuală.

„După ani de așteptare, sunt bucuros să anunț public că mâine, începând cu ora 12.00, magistrala de metrou M5 va fi dată în funcțiune. Astăzi, putem spune că povestea lucrărilor de la magistrala M5 s-a încheiat. Le mulțumesc tuturor celor care au contribuit la bucuria pe care o împărtășim alături de toți bucureștenii, și nu numai!”, a declarat Ministrul Lucian Bode.

O așteptare de 9 ani

Bucureștenii așteaptă metroul din Drumul Taberei, de nouă ani. Contractele pentru Magistrala 5 din Drumul Taberei au fost semnate în primăvara lui 2011, iar lucrările au început la scurt timp după. Conform contractului, durata lucrărilor pentru galerii, staţii şi depou urma să fie de 36 de luni. Nu a fost așa.

Proiectul s-a confruntat cu mai multe probleme legate de avize și de finanțare, care au dus la întârzierea finalizării lui.

Magistrala 5 de metrou are 7 kilometri lungime și este compusă din 10 stații de metrou și un depou. Stațiile sunt
Râul Doamnei, Constantin Brâncuşi, Valea Ialomiţei, Romancierilor, Parc Drumul Taberei, Tudor Vladimirescu, Favorit, Orizont, Academia Militară, Eroilor 2.

Termenul inițial de finalizare a proiectului a fost anul 2015 pentru structură, tuneluri și stații. În 2015, Magistrala 5 ar fi trebuit să fie pusă în funcțiune, ceea ce nu s-a întâmplat.

„Ca să ajungem în această etapă nu a fost deloc ușor. A fost nevoie să depășim, împreună cu colegii de la Ministerul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor și implicit cu cei de Metrorex SA, o serie de bariere, începând de la cele birocratice, la cele administrative”, a mai precizat Ministrul Transporturilor.

Valoarea proiectului aprobat prin HG nr. 374/2019 este de aproape 3,224 miliarde de lei.

 

Emanuela Ursu - Pasionată de știri și de noutăți din orice domeniu de activitate, lucrez în presa scrisă din anul 2015, din timpul studiilor de master. Absolventă a Facultății de Comunicare și Relații cu Publicul, am fost, de-a lungul timpului, reporter de teren, redactor și editor pentru mai multe publicații.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top