Mii de români au fost păcăliți în ultima perioadă prin apeluri telefonice venite din țări exotice, precum Tanzania sau Maldive. Apelurile sunt scurte, iar destinatarul nu apucă să răspundă.
Curioși să afle cine îi apelează din aceste locuri îndepărtate, românii sună înapoi. Aceștia nu știu că un singur minut vorbit le poate adăuga la factură zeci de euro în plus la factură.
„Am primit un telefon, un beep, nu un telefon. Am sunat înapoi, mi-a apărut Tanzania sau ceva de genul. M-am trezit la sfârşitul lunii cu factura încărcată. 60 şi ceva de euro în plus”, spune un păgugit, citat de Digi 24.
Nu este singurul caz de acest gen. Foarte mulți români sunt apelați din țări africane sau asiatice zilnic.
Apelul poate veni din Africa de Sud şi atacatorul poate să fie undeva din SUA şi apelul să fie redirecţionat din Statele Unite către Africa de Sud şi apoi către România, explică specialiștii în securitate cibernetică.
Pe piaţa neagră se vând baze de date cu sute de mii de contacte, însă infractorii pot face rost de numere de telefon și de pe rețelele de socializare, care permit acestă facilitate.
Dacă primiți un beep de la un număr care nu aparține de România, nu vă grăbiți să sunați înapoi. Cel mai bine ar fi să aveți instalată o aplicație care să vă spună exact de unde sunteți apelați, pentru a evita o astfel de situație.
O nouă lege a Comisiei Europene vine să reglementeze situația minorilor pe Internet.
Astfel, conform unor noi prevederi, adolescenții care nu au împlinit 16 ani nu vor mai avea dreptul de a deține un cont de Facebook sau pe alte rețele de socializare, iar toată activitatea lor online va fi asumată de părinți.
Ar urma să se întâmple de anul viitor, iar niciun site nu le va mai permite copiilor să se înregistreze fără știrea părinților. Cei care dețin site-uri și nu se vor conforma acestor noi reguli, riscă amenzi usturătoare.
„În ceea priveşte prelucrarea datelor minorilor, articolul 8 din Regulament prevede că această operaţiune este legală dacă copilul are cel puţin vârsta de 16 ani” arată DIGI24.
Astfel, adiministratorii de site-uri vor trebui să ceară acord de la părinți înainte de a le permite copiilor sub 16 ani să le acceseze site-ul. Amenzile pot urca până la sume exorbitante, chiar de 20 de milioane de euro.
În momentul de față, majoritatea site-urilor nu au protecție pentru minori, iar unele dintre ele au un mesaj automat care îi îndeamnă să dea click pe DA, dacă sunt majori. Bineînțeles că majoritatea celor sub 16 ani dau click fără prea multe ezitări.
Specialiștii spun că soluții există pentru a implementa această nouă lege.
„Poţi să îl obligi din momentul în care deschide contul să dea şi adresa de mail a părinţilor şi părinţii fie văd un raport digital, fie chiar să printeze un document pe care să-l trimită scanat” spune Bogdan Manolea – expert în tehnologie şi internet.
Noul Regulament General de Protecția Datelor a intrat în vigoare pe data de 25 mai 2016 și va fi de directă aplicabilitate începând cu data de 25 mai 2018 –adică se va aplica în România fără mai fie nevoie ca autorităţile din ţara noastră să adopte şi alte măsuri.
Acest articol a fost actualizat la: 2017-11-26T15:42:10+02:00 15:42
Acest site foloseste cookies.
Read More