Ministerul de Externe rus anunță că este treaba istoricilor să caute tezaurul României

16.12.2016
Ministerul de Externe rus anunță că este treaba istoricilor să caute tezaurul României

Ministerul de Externe al Rusiei a anunțat că este treaba comisiei ruso-române de istorici să caute tezaurul României, care a fost trimis spre păstrare în timpul Primului Război Mondial. Reacția Moscovei vine după declarațiile guvernatorului BNR Mugur Isărescu, care a amintit vineri că aurul trimis pentru ”păstrare, nu confiscare” în Rusia, nu s-a întors încă .

În timpul Primului Război Mondial, autoritățile de la Iași au decis să trimită rezerva de aur a Băncii Naţionale, bijuterii, colecţii de artă, arhive şi obiecte de cult, spre păstrare, în Imperiul Rusiei. Toate aceste obiecte de valoare reprezentau tezaurul României.  Tot atunci s-a semnat și un acord prin care se asigura întoarcerea tezaurului după război. Însă aurul ce a fost trimis atunci nu a mai ajuns niciodată înapoi în țară.

”Plecarea aurului nostru este atestată de documente autentice semnate de ambele părţi, guvernul român şi guvernul rus, dar nu s-a mai întors nici după o sută de ani”, a declarat miercuri Isărescu la Iaşi.

Tezaurul României a fost trimis spre păstrare Rusiei, în timpul Primului Război Mondial

Potrivit BNR, tezaurul românesc este compus din 1,738 de cutii cu monede şi lingouri de aur, precum şi mai multe lădiţe cu bijuteriile reginei Maria. Toate acestea aveau în 1916 o valoare estimată la estimată la 7.000.000 de lei în aur.

În 1917, alte 188 de cutii au fost trimise spre păstrare în Rusia.

O parte din valorile trimise în Rusia au fost înapoiate în anii 1935-1956, însă aurul nu a fost niciodată restituit de Moscova.

”Comisia s-a reunit în repetate rânduri… Ultima asemenea întâlnire a a avut loc în staţiunea română de la Sinaria. Partenerii au căzut de acord să-şi intensifice munca, inclusiv prin crearea unui grup comun de experţi pentru a studia documentele recuperate din arhive”, se arată în declaraţia ministerului de Externe de la Moscova.

Citește și: Jurnalist bătut într-un studio de televiziune din Rusia, pentru că a lăudat România- VIDEO

În a doua jumătate a anului viitor va avea loc o întâlnire în care rezultatele acestei activități vor fi sumarizate.