Știri

Ministerul Muncii dorește cât mai mulți angajați cu dizabilități în România

Ministerul Muncii dorește angajarea a cât mai multor persoane cu dizabilități.

Ministrul Dragoș Pâslaru a anunțat astăzi că ministerul pe care îl conduce a elaborat un proiect de lege pentru persoanele cu handicap. Declarația a fost făcută cu ocazia Zilei Internaționale a Persoanelor cu Dizabilități. Ministrul spune că firmele trebuie să angajeze mai multe persoane cu handicap, pragul impus prin noua lege fiind de 30% din ponderea personalului.

„Oamenii aceştia, dacă ar avea locuri de muncă adaptabile, ar lucra şi ar fi mult mai important pentru ei decât faptul că primesc o sumă de bani acasă. Autorităţile statului nu o să poată niciodată de unele singure să rezolve toate problemele. Sunt 775.000 de persoane cu dizabilităţi”, a declarat Dragoş Pâslaru, scrie news.ro.

Firmele vor primi anumite facilități fiscale dacă angajează persoane cu handicap, mai spune ministrul.

„Într-o unitate protejată, angajezi o persoană cu dizabilităţi cu normă parţială şi astfel bifezi o condiţie pentru a beneficia de un regim fiscal favorabil. Acest lucru a fost pentru noi inacceptabil. Avem o iniţiativa legislativă în acest sens. Deşi în România avem puţini bani, acei bani nu ajung la cei care au nevoie. Acum introducem condiţia să fie 30% persoane cu dizabilităţi pentru o unitate protejată. Minimum 30% din timpul de lucru dedicat întregii unităţi protejate trebuie să fie realizat de către persoane cu dizabilităţi”, a mai arătat ministrul.

Președintele Autorității Naționale pentru Persoanele cu Dizabilități, Mihai Tomescu, salută inițiativa lui Pâslaru. „Există încă o segregarea a integrabilităţii persoanelor cu dizabilităţi în şcoli. Avem 800 de unităţi protejate autorizate în momentul de faţă. Numărul lor s-a triplat din 2008. Atunci aveam 1.027 de persoane angajate în unităţile protejate, în 2015 aveam 1.700. Constatăm astfel că dacă numărul unităţilor protejate a crescut exponenţial, nu acelaşi lucru putem spune despre persoanele cu dizabilităţi angajate”, a arătat Tomescu.

Excluziunea socială, o mare problemă în România

Ministrul s-a întâlnit astăzi în Piața Amzei din București cu producătorii unor obiecte tradiționale făcute de persoane cu handicap.

CITEȘTE ȘI: Federația Sanitas cere demisia ministrului Muncii, Dragoș Pîslaru

„Vorbim aici de excluziune de la programe de dezvoltare şi fonduri, de la educaţie, ocuparea de forţei de muncă, servicii de sănătate, comunicare, informare, infrastructură, programe de dezvoltare economică şi servicii de transport”, a spus el.

Share
Scris de
Daniel Șuta

Acest site foloseste cookies.

Read More