Categorii Știri

Ministrul Finanțelor anunț CRUCIAL despre pensii și impozite! Ce urmează să se înt

Ministrul de Finanțe, Viorel Ștefan, a declarat miercuri că se lucrează la modificarea Codului Fiscal pentru a se implementa impozitul global.

Oficialul a mai anunțat că Executivul vrea să scadă cota unică de impozitare de la 16% la 10%, începând de la 1 ianuarie 2018. Cota de impozitare ar urma să se aplice venitului global al unei gospodării.

„Pe langa cota unica de impozitare de 10%, va exista o facilitate de impozitare cu 0% pentru veniturile sub 2000 de lei”, spus Viorel Ștefan.

El  a explicat și noțiunea de gospodărie: un grup de persoane, indiferent dacă sunt rude sau nu, care au un patrimoniu comun.

Ministrul a mai spus că prin introducerea impozitului pe venitul global se vor putea deduce din baza de impozitare diferite cheltuieli, precum sumele plătite pentru scheme de pensii private, asigurările de sănătate, studii școlare ale copiilor.

„Vorbim de aceeași cotă unică de 16% și intenția e ca din 1 ianuarie 2018 să fie 10% și să aplice la veniturile globalizate, indiferent de sursă de proveniență, pentru că doar așa putem introduce sistemul de deduceri fiscale”, a declarat Viorel Ștefan.

Pensiile private nu se naționalizează

În legătură cu informațiile vehiculate în presă astăzi, conform cărora pensiile private ar urma să se naționalizeze, ministrul a ținut să clarifice subiectul

„Domnule prim-ministru (…) această informaţie nu are niciun temei de niciun fel. Nicio raţiune politică, economică, financiară, bugetară nu ar putea să determine o astfel de decizie de-a dreptul aberantă în legătură cu funcţionarea pilonului II de pensii”, a declarat ministrul Viorel Ştefan.

El a mai spus că pilonul II de pensii este o schemă financiară de succes

„Dacă vrem dezvoltarea pensiilor private, trebuie să facem deductibile contribuțiile la pensii private. Dacă vrem să stimulăm anumite programe educaționale, trebuie să le facem deductibile. Se poate merge până la a determina un anume comportament al cetățenilor: dacă ai adus bonuri fiscale de un anume volum, poți să beneficiezi de o anumită deductibilitate”, a mai declarat acesta.

Articole similare

Ce se intampla cu pensiile fix inainte de Paste!

USR critică PSD – „Legea privind pensiile este pură demagogie”

Ce se întâmplă dacă nu plătești abonamentul la telefon + taxe de reziliere

Share
Scris de
Catalin Nae

Acest site foloseste cookies.

Read More