Connect with us
A murit generalul Stanculescu

Știri

A murit generalul Stanculescu

Veste dura pentru familia si apropiatii generalului Victor Atanasie Stanculescu, decedat duminica, la varsta de 88 de ani. Conform stirileprotv.ro, din primele informatii reiese ca Stanculescu a murit intr-un azil de batrani de la marginea Bucurestiului. Generalul Stanculescu a jucat un rol foarte important in evenimentele de la Revolutia din 1989. Despre ce s-a intamplat cu adevarat in acele zile istorice, controversatul personaj a spus ca a dezvaluit mai multe informatii-cheie pe niste casete video, care ar fi urmat sa fie aratate opiniei publice dupa moartea lui. Conform presei centrale, respectivele casete s-ar afla intr-un seif dintr-o banca elvetiana.

Stanculescu s-a nascut pe 10 mai 1928, la Tecuci, iar imtre 1990-1991 a fost ministru al Apararii. Din cauza rolului pe care l-a avut la Revolutie, a fost condamnat in 1999 la 15 ani de inchisoare. Acuzatiile au fost de omor deosebit de grav savarsit prin reprimarea revolutiei din Timisoara, hotarare confirmata ulterior in anul 2000, in urma recursului.

Citeste si: Dosarul Revolutiei din 1989, redeschis de Instanta Suprema

Povestea celor mai influenti oameni politici romani ai secolului XX

Dupa recursul in anulare promovat de procurorul general Tanase Joita, hotarari judecatoresti au fost casate in 2004. Totusi, aceasta poveste nu s-a oprit aici si dupa rejudecare, sentintele au fost reconfirmate in 2007. La data de 20 mai 2014, dupa executarea celor cinci ani, Stanculescu a fost eliberat conditionat. A urmat degradarea la rangul de soldat, din cauza condamnarii pentru crimele de la Timisoara.

„Numai mortii sunt eroi! Eu n-am vrut sa mor si de-aia nu sunt erou! Retineti!”, spunea Stanculescu intr-un interviu acordat in anul 2004. Fostul general a fost unul dintre cei implicati in organizarea asa-zisului proces impotriva dicatatorilor Elena si Nicolae Ceausescu, executati prin impuscare chiar in ziua de Craciun, la 25 decembrie 1989.

Stanculescu a fost casatorit si are o fiica. Elena Stanculescu, sotia lui, s-a sinucis la 21 decembrie 2003, dupa ce s-a aruncat de la etajul doi al locuintei in care statea cu fostul general. Inainte sa comita gestul socant, Elena Stanculescu a lasat un bilet si o scrisoare-testament in care dadea amanunte privind averea familiei. Se pare ca sotia lui Stanculescu s-ar fi sinucis din cauza presiunilor la care fusese supus sotul ei din cauza evenimentelor de la Revolutie. „Opt ani de mizerie umana. Motorola? Timisoara? Cine dintre cei de azi ar fi fost acolo unde sunt. Toti sunt eroi. Ce faceati daca nu era Stanculescu? Scarba, ura si dezgust. Ajunge. Nu se poate mai mult. Sa fiti blestemati”, transmitea femeia celor considerati vinovati pentru ceea ce parea sotul ei.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top