Connect with us
Opriți Planeta! Zeci de tineri români au murit pentru un selfie. Ce e în neregulă cu noi

Știri

Opriți Planeta! Zeci de tineri români au murit pentru un selfie. Ce e în neregulă cu noi

Pentru un selfie care să rupă Internetul, zeci de tineri din România au murit fără drept de apel. Goana pentru senzațional, pentru atenție, pentru like-uri, share-uri și comentarii pare că nu are nicio limită. Stăm cu telefonul lipit de mână, și la masă, și la volan, și la cinema, și la supermarket, ba chiar și la toaletă. Verificăm ecranul de n ori pe zi, deși oricum suntem anunțați prin sonor atunci când primim ceva. Unii merg mai departe și riscă pentru o poză care nu s-a mai văzut, nu s-a mai făcut. Pentru ce?

Și-au dat viața pentru un selfie

Au murit pentru un selfie. În ultimii 7 ani, în România au murit nu mai puțin de 70 de copii și tineri, încercând să-și facă selfie pe vagoanele de tren. Un studiu la nivel global, realizat în anul 2018 arată că, în perioada 2011 – 2017, au murit 259 de adolescenți și tineri care au vrut să facă o poză spectaculoasă.

Opriți Planeta! Zeci de tineri români au murit pentru un selfie. Ce e în neregulă cu noi

La un moment dat, era un trend ca toată lumea să aibă o poză bună sau chiar un selfie pe calea ferată, într-un vagon de tren, sau deasupra unui vagon de tren. Mulți tineri au murit în condiții groaznice, pentru că ei nu știau că arcul electric se poate produce fără un contact direct cu rețeaua de înaltă tensiune.

Opriți Planeta! Zeci de tineri români au murit pentru un selfie. Ce e în neregulă cu noi

Alții au suferit leziuni grave după ce s-au dezechilibrat și au căzut de pe vagoane.

În luna martie a acestui an, Poliția Română și CFR Călători au desfășurat o campanie de prevenire a accidentelor produse prin electrocutare, în zonele feroviare.

Live pe Facebook la volan

După ce a trecut trendul cu seflie pe tren, a apărut moda cu pozele la volan. Unii au mers mai departe de atât și au făcut live-uri pe Facebook, în timp ce alții și-au pus la cale sinuciderea pe Facebook. Pare incredibil, dar s-a întâmplat, și cele mai multe dintre cazuri au ajuns în presa scrisă și la TV. Tineri care s-au urcat la volan, au dat muzica la maximum și au început să vorbească cu prietenii de pe rețeaua de socializare. Cu atenția îndreptată mai mult către ecranul telefonului decât către drum, e ușor de înțeles că totul s-a transformat într-o tragedie.

Opriți Planeta! Zeci de tineri români au murit pentru un selfie. Ce e în neregulă cu noi

Pentru stoparea acestor tragedii, au fost făcute campanii de conștientizare a pericolului pe care îl aduce telefonul la volan. A fost inițiată și o petiție intitulată Stop Live pe Facebook la volan, pe care au semnat-o zeci de mii de oameni.

De ce facem asta?

Și totuși, ce ne determină să recurgem la acte care ne pun viața în pericol? Pentru o poză, pentru validarea de pe Internet, pentru atenție? Specialiștii sunt de părere că oamenii sunt fascinați de evoluția fulminantă a tehnologiei, care ne permite să capturăm bucăți din realitate, la rezoluții foarte bune.

De exemplu, medicul psihiatru Gabriel Diaconu este de părere că cei care își riscă viața pentru un selfie încearcă să-și înfrângă niște bariere interne, psihologice.

„Oamenii aceștia, care se angajează în niște fapte sau comportamente extreme, nu spun că devin eroi. Spun, în schimb, că vor fi, pe undeva, presați de un fenomen oarecare să-și înfrângă niște bariere interne, psihologice și ceea ce-i împinge de la spate este important, pe undeva, plăcerea noastră, esteticul. Suntem noi din ce în ce mai greu impresionabili. E nevoie de super-stimuli sau super-știri. Ce poate să fie mai spectaculos decât cineva care sfidează moartea?! La circ, saltul mortal, întotdeauna, a făcut spectacol”, a declarat pentru Digi24, medicul psihiatru Gabriel Diaconu.

Medicul a declarat că acești oameni sunt nemulțumiți și se gândesc că printr-o poză șocantă vor primi validarea de care nu au avut parte vreodată.

De asemenea, medicul psihiatru a ținut să precizeze că fenomenul acesta nu se va opri cu selfie-urile mortale și nici cu campaniile poliției. Specialistul crede că dacă va fi adresată cauza, o să vedem dintr-o dată copii care, la un moment greu pentru ei, vor vorbi nu cu un psiholog, cât cu o persoană de încredere.
 

 

Emanuela Ursu - Pasionată de știri și de noutăți din orice domeniu de activitate, lucrez în presa scrisă din anul 2015, din timpul studiilor de master. Absolventă a Facultății de Comunicare și Relații cu Publicul, am fost, de-a lungul timpului, reporter de teren, redactor și editor pentru mai multe publicații.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top