Panama Papers este numele dosarului care zguduie planeta. Firma Mossak Fonseca, cu sediul in Panama, este a patra firma de avocatura offshore din lume. International Consortium of Investigative Journalists si publicatia germana Süddeutsche Zeitung – cea care a primit informatiile de la o sursa anonima – au cooperat cu jurnalisti din peste 100 de organizatii media din intreaga lume.
Mossak Fonseca este unul dintre cei mai mari creatori de companii paravan si structuri offshore, principalele instrumente pentru activitati ilicite spalare de bani, evaziune fiscala, mita si multe alte inginerii financiare. Baza de date Panama Papers contine informatii despre mai mult de 200 de mii de entitatii offshore, conectate la persoane de pe tot mapamondul. Informatiile sunt un amalgam de emailuri, copii dupa pasapoarte, facturi care atesta plata telefonului sau a altor utilitati, formulare bancare si, desigur, mii de acte de inregistrare ale unor firme offshore, scrie Rise Project.
Citeste si: Află cum gândesc oamenii care au devenit bogaţi
Citeste si: Cum traieste 1% din populatia lumii. Ai vrea sa faci schimb cu acesti oameni?
Baza de date a firmei Mossack Fonseca arata, printre altele, cine a fost miliardarul necunoscut din structura de proprietate a rafinariei Rafo Onesti si ce legaturi a avut el cu zacamintele aurifere de la Rosia Montana. Vasile Frank Timis, initiatorul afacerii Rosia Montana, a apelat si el la aceiasi avocati din Panama City pentru a incepe afacerile din Romania la mijlocul anilor ‘90. Tot in documentele panameze regasim si filiera offshore prin care este controlata o alta mina importanta de aur din Muntii Apuseni dar si alte firme active in extractia petrolului si gazelor naturale.
Documentele mai expun companii offshore controlate de catre regele Arabiei Saudite si copiii presedintelui din Azerbaidjan. Acestea includ, de asemenea, cel putin 33 de persoane si companii aflate pe lista neagra a guvernului SUA, acuzate, intre altele, de legaturi de afaceri cu cartelurile mexicane de droguri, cu organizatii teroriste precum Hezbollah sau cu regimuri opresive precum Coreea de Nord si Iran. Una din aceste companii a furnizat combustibil pentru aeronavele pe care guvernul sirian le-a folosit pentru a-si bombarda proprii cetateni.
foto:bbc.co.uk
Acest site foloseste cookies.
Read More