Connect with us
ATENŢIE şoferi! Ce se întâmplă cu PERMISUL de conducere

Știri

Permisul de conducere nu va mai fi acordat celor care nu au 11 clase

Doar cei care au absolvit minim 11 clase vor putea obține permisul de conducere. Guvernul dorește ca prin această nouă regulă să scadă numărul de decese rezultate în urma accidentelor de circulație.

Executivul plănuiește să introducă această reglementare, alături de alte restricții, într-un act normativ care să schimbe legislația rutieră actuală. Scopul Guvernului este reducerea la jumătate a numărului celor morți în urma incidentelor rutiere, în următorii trei ani, relatează profit.ro.

Citește și: Accident grav în București

Citește și: Accident oribil pe autostrada Soarelui

Astfel, Guvernul şi-a propus să completeze legislaţia în domeniu cu norme care să facă posibilă, acolo unde evoluţia fenomenului rutier impune, aplicarea obiectivelor incluse într-o Comunicare a Comisiei Europene având titlul „Pentru un spaţiu european de siguranţă rutieră: orientări pentru politica de siguranţă rutieră 2011-2020”. Documentul Comisiei propune, de asemenea, reducerea la jumătate a numărului de decese în accidente rutiere şi încurajează statele membre să contribuie la realizarea acestui obiectiv prin propriile strategii naţionale în domeniul siguranţei rutiere.

Pe baza acestui document, Guvernul a gândit mai multe măsuri, dintre care una impune obligativitatea absolvirii învăţământului minim obligatoriu pentru obţinerea permisului de conducere.

Conform Legii educaţiei naţionale, învăţământul general obligatoriu este de 11 clase şi cuprinde învăţământul primar (5 ani, inclusiv clasa pregătitoare), învăţământul gimnazial (4 ani) şi primii 2 ani ai învăţământului secundar superior (liceul). Obligaţia de a frecventa învăţământul obligatoriu de 11 clase încetează la vârsta de 18 ani.

Din momentul în care Guvernul va schimba însă legislaţia, cine nu a terminat 11 clase nu va mai primi permisul de şofer auto. Prin această restricţie, Guvernul vrea să se asigure că cine se află la volan are capacitatea intelectuală de a învăţa regulile de circulaţie şi de a analiza în trafic indicatoarele rutiere.

Restricţia va fi introdusă alături de alte măsuri, precum reducerea perioadei în care şoferii trecuţi de o anumită vârstă sunt obligaţi să efectueze verificarea medicală, pentru a dovedi că mai sunt apţi să conducă un autovehicul.

4 Comments

4 Comments

  1. feri

    2017-01-09T13:34:55+02:00 at 13:34

    corect si dute dracului ca deaia ii tara asta asa cai plina de prosti ca tine

  2. Branzoi Victor

    2016-11-10T17:35:10+02:00 at 17:35

    Corect, desi e cam tarziu !.

  3. Valeria

    2016-11-10T15:02:27+02:00 at 15:02

    Mi se pare corect, mai ales cei care nu stiu sa citeasca si sa scrie si sa aibe permis, si pentru asta ei dau spagi si uite asa ce o sa se aleaga de tara noastra. Sunt avantaje si dezavantaje pentru unii.

  4. Lungu marian

    2016-11-10T12:41:16+02:00 at 12:41

    Asta sună a rasism nu poți tăia dreptul unei persoane de a se prezenta la examen dacă citește și scrie chiar cu 4clase dar 18 ani împliniți pt a profesa meseria de șofer inaspriti regulile de mecanica si mai adunați spagarii de la isctr similitienii de pe Polo din strada

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top