Klaus Iohannis i-a asigurat pe ambasadorii UE că nu va numi un premier penal

13.12.2016
Klaus Iohannis i-a asigurat pe ambasadorii UE că nu va numi un premier penal

Președintele Klaus Iohannis i-a asigurat pe ambasadorii UE că nu va numi un premier condamnat penal.

Iohannis a avut o întrevedere cu ambasadorii UE, în cadrul unui mic dejun de lucru. El a declarat că numirea noului prim-ministru se va face „numai cu respectarea criteriilor de integritate”.
Totodată, șeful statului a arătat că rezultatul alegerilor arată că România are o democrație consolidată și că partidele eurosceptice nu fac parte din viitorul Parlament.

Redăm integral comunicatul Administrației Prezidențiale

„Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, s-a întâlnit marți, 13 decembrie a.c., cu ambasadorii statelor membre ale Uniunii Europene acreditaţi la Bucureşti, în cadrul unui dejun de lucru, găzduit de Ambasada Republicii Slovace.

Preşedintele României a felicitat Republica Slovacă pentru eforturile depuse şi rezultatele obținute pe perioada deţinerii Preşedinţiei Consiliului UE, în cel de-al doilea semestru al acestui an, într-un climat european care se confruntă cu multiple provocări.

Întâlnirea a prilejuit discuţii despre situaţia internă din România, dar şi despre temele aflate pe agenda reuniunii Consiliului European din 15 decembrie a.c.

Referitor la situaţia internă, au fost discutate cu prioritate rezultatele şi implicaţiile alegerilor parlamentare care au avut loc în 11 decembrie. Președintele României a menţionat că acestea s-au desfăşurat în bune condiţii, fiind foarte bine organizate.

Iohannis: România nu are în Parlament partide extremiste sau eurosceptice

În acest context, Preşedintele Klaus Iohannis a evidenţiat că România are, în prezent, o democraţie consolidată, ceea ce se confirmă şi prin faptul că din viitorul legislativ nu vor face parte partide politice naţionaliste, eurosceptice sau extremiste.

În ceea ce priveşte desemnarea noului prim-ministru, Preşedintele României a subliniat că va face acest demers numai cu respectarea criteriilor de integritate, fapt care a fost enunțat înaintea începerii campaniei electorale.

Pe de altă parte, Preşedintele Klaus Iohannis a menţionat că, în ciuda situaţiei complicate la nivel european, România îşi menţine angajamentul ferm faţă de proiectul european şi, de asemenea, cetăţenii români sunt profund ataşaţi valorilor europene.

România consideră că adâncirea integrării europene este calea de urmat pentru un viitor de succes al Uniunii Europene.

Citește și: Reacția lui Liviu Dragnea după declarațiile președintelui Iohannis

În ceea ce priveşte aderarea țării noastre la zona euro, Președintele României a menţionat că aceasta rămâne un obiectiv strategic, menționând că mult mai important decât fixarea unui termen de aderare este ca România să facă eforturile necesare astfel încât să fie foarte pregătită pentru aderare într-o perioadă rezonabilă de timp.

Referitor la deţinerea preşedinţiei Consiliului UE de către România în 2019, Preşedintele Klaus Iohannis a menţionat că exercitarea pentru prima dată de către țara noastră a Preşedinţiei rotative a Consiliului UE va fi o importantă oportunitate pentru statul român, dar şi o mare responsabilitate, depunându-se toate eforturile pentru a exercita cu succes acest mandat”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *