Connect with us
Victorie pentru pădure! Noul Cod Silvic a fost aprobat de Parlament

Politic

Victorie pentru pădure! Noul Cod Silvic a fost aprobat de Parlament

Noul Cod Silvic a fost aprobat ieri de Parlament cu unanimitate de voturi. El prevede o serie de măsuri drastice pentru tăierile ilegale de lemn. Actul normativ va intra în vigoare imediat după promulgare. De acum furtul de arbori va intra direct sub incidență penală, indiferent de prejudiciu.

Noul Cod Silvic aprobat de Parlament cu unanimitate de voturi

Proiectul de lege pentru modificarea Codului Silvic a fost aprobat ieri, 19 august, de Camera Deputaților, cu unanimitate de voturi. Actul normativ va intra în vigoare după promulgare.

Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor a declarat că se bucură că parlamentarii au înțeles că protejarea pădurilor este o prioritate de interese și calcule politice. Costel Alexe a mai precizat că a câștigat o luptă extrem de importantă pentru pădurile României. Legea trece de la un Cod Silvic permisiv cu infractorii, la unul în care nimeni nu mai stă la discuții cu aceștia, spune Alexe.

„Astăzi am câștigat o luptă extrem de importantă pentru pădurile României. În ultimele săptămâni am solicitat, în mod repetat, colegilor mei din Parlament, să supună la vot în regim de urgență această lege, care face trecerea de la un Cod Silvic permisiv cu infractorii, la unul în care nimeni nu mai stă la discuții cu aceștia”, a declarat Ministrul Mediului.

Alexe a ținut să precizeze că va continua să implementeze măsurile asumate pentru protecția pădurilor și stoparea tăierilor ilegale. El a făcut referire la achiziția sistemului de monitorizare cu hărți satelitare, demararea studiului științific pentru identificarea și punerea sub protecție a 40.000 de ha de păduri virgine și întărirea capacității gărzilor forestiere.

Principalele măsuri ale noului Cod Silvic

– furtul de arbori va intra direct sub incidență penală, indiferent de prejudiciu;

– camioanele sau tirurile cu care sunt transportați arborii tăiați ilegal vor putea fi confiscate;

– tăierile la ras vor fi interzise în rezervațiile naturale;

– avizul de transport va deveni obligatoriu și pentru: rumeguș, biomasă, coaja arborilor și orice rest de lemn;

– lemnul va fi comercializat ca lemn fasonat;

– sumele destinate pazei suprafețelor de pădure sub 30 de ha vor crește cu peste 30%;

– evaluarea de mediu pentru amenajamentele silvice care se suprapun cu ariile naturale protejate va deveni obligatorie;

– accesul la terenurile agricole va fi permis proprietarilor și din drumurile forestiere;

– accesul cetățenilor în pădure va fi permis pentru recreere, inclusiv cu bicicleta.

 

Emanuela Ursu - Pasionată de știri și de noutăți din orice domeniu de activitate, lucrez în presa scrisă din anul 2015, din timpul studiilor de master. Absolventă a Facultății de Comunicare și Relații cu Publicul, am fost, de-a lungul timpului, reporter de teren, redactor și editor pentru mai multe publicații.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Politic

To Top