Connect with us
A fost promulgată legea prin care exportul de buștean în spațiul extracomunitar a fost interzis pentru 10 ani

Justitie

A fost promulgată legea prin care exportul de buștean în spațiul extracomunitar a fost interzis pentru 10 ani

Președintele Klaus Iohannis a promulgat vineri, 15 mai, legea prin care devine interzis exportul de buștean în spațiul extracomunitar, conform Agerpres. Acțiunile acestei legi vor intra în vigoare începând cu data de 1 ianuarie 2021. Află mai multe detalii în rândurile de mai jos.

A fost promulgată legea prin care exportul de buștean în spațiul extracomunitar a fost interzis pentru 10 ani

S-a promulgat legea prin care se interzice exportul de buștean sau lemn rotund pe o perioadă de 10 ani, începând cu data de 1 ianuarie 2021. Legea privind gospodărirea durabilă a pădurilor României ce a fost inițiată de mai mulți deputați PSD cuprinde următorul extras:

„Se interzice exportul de buştean, cu sau fără coajă, sau lemn rotund, pentru o perioadă de 10 ani, în spaţiul extracomunitar începând cu data de 1 ianuarie 2021. (…) Nerespectarea interdicţiei de export a masei lemnoase se pedepseşte cu închisoare de la un an la 3 ani sau cu amendă în cuantum de 100.000 lei.”

Acest act normativ va reglementa Registrul național de evidență informatizată a proprietăților forestiere la nivelul autorității publice centrale responsabile de silvicultură. Astfel se va aplica regimul silvic și se va gestiona durabil fondul forestier. Legea mai prevede următoarele:

„Realizarea cadastrului aferent fondului forestier proprietate publică a statului este finanţată de la bugetul de stat sau din surse proprii ale administratorilor fondului forestier proprietate publică a statului. În vederea asigurării transparenţei recoltării masei lemnoase din fondul forestier naţional se instituie Catalogul naţional al masei lemnoase la nivelul autorităţii publice centrale care răspunde de silvicultură prin utilizarea bazelor de date informatice existente la nivelul acesteia. Autoritatea publică centrală care răspunde de silvicultură va publica Catalogul naţional al masei lemnoase de site-ul propriu, al cărui model se aprobă prin ordin al conducătorului autorităţii publice centrale care răspunde de silvicultură. Structurile teritoriale de specialitate ale autorităţii publice centrale care răspunde de silvicultură vor verifica prin sondaj actele de punere în valoare în baza unor criterii de risc.”

Astfel se iau măsuri pentru a reîmpăduri România în condițiile în care s-a tăiat masiv, mai ales în mod ilegal, iar făptașii nu au fost prinși și pedepsiți până acum.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Justitie

To Top