Connect with us
Postul Paștelui 2020: Nu se spală joia! Ce mai este interzis în post

Știri

Postul Paștelui 2020: Nu se spală joia! Ce mai este interzis în post

Postul Paștelui a început luni, iar pe lângă interdicțiile impuse de biserică pentru cel mai lung post din an sunt și o serie de tradiții și obiceiuri care marchează creștinii pe durata Postului Paștelui.

Bătrănii spun că nu se spală în nici o zi de joi, pentru a celebra în post joia mare. O altă interdicție este să nu se coasă sau face mari treburi casnice.

De asemenea hainele nu se țin la uscat afară. Așadar, restricțiile alimentare nu sunt doar cele de umărit.

Postul Paștelui 2020. Ce nu ai voie să mănânci timp de 40 de zile

Pe data de 11 martie 2020 incepe Postul Pastelui. Va tine pana in ziua Pastelui, adica 28 aprilie 2020. Credinciosii tin post in aceasta perioada.

Postul Paștelui 2020. Ce nu ai voie să mănânci timp de 40 de zile? Alimente de origine animala. In plus, in aceasta perioada nu aveti voie alcool, tigari si cafea. Sunt sfaturile oferite de doxologia.ro. Nu uitati ca Postul Pastelui 2020 este cel mai mare si cel mai important de peste an.

Postul Paștelui 2020 mancare interzisa

In aceasta perioada, credinciosii din toata tara tin post. Fie ca aleg sa tina postul negru, cel mai dificil, fie ca aleg sa tina post normal, toti se supun acestei oranduiri bisericesti. Si totul pentru a se spovedi si impartasi de Paste. Iata ce alimente NU ai voie sa consumi:

  • orice fel de lactate
  • orice fel de carne (exceptie cand e dezlegare la peste)
  • orice fel de oua (gaina, rata, gaste, prepelita etc)
  • alcool (exceptie cand e dezlegare la vin)
  • tigari
  • cafea
  • produse de patiserie cu ou sau branza
  • untdelemn (exceptie cand e dezlegare)

Postul Paștelui 2020 mancare permisa

In aceasta perioada ai voie sa consumi multe cereale, legume si fructe. Poti face mancare de post din spanac, urzici, stevie, broccoli, varza, zucchini, fasole, naut, linte, ovaz, orez, quinoa, soia, castraveti, salate, tofu etc.

Este indicat sa nu faceti abuz de mancare, chiar daca e de post. E indicat sa consumati cat mai putin ulei in aceasta perioada. Daca nu va puteti abtine, folositi cat mai putin la salate. De asemenea, daca luati salate din comert, nu consumati sosul tip dressing.

Dieta cu mancare de post. Meniul pe zile

Exemplul 1 – dietă cu mâncare de post

  • Micul dejun: 50 g cereale de ovăz cu lapte de soia
  • Gustare: un măr
  • Pranz: supă cremă de linte și salată de vinete cu maioneză de avocado, pusă pe ardei gras
  • Gustarea 2: 40 g de nuci crude
  • Cina: un dovlecel la grătar cu mujdei de usturoi

Exemplul 2 – dietă cu mâncare de post

  • Micul dejun: 2 felii de pâine integrală cu salată de vinete
  • Gustare: 2 kiwi mici
  • Pranz: ciuperci la grătar + amestec de legume congelate
  • Gustarea 2: un ardei capia cu brânză tofu
  • Cina: un bol de supă de roșii

Exemplul 3 – dietă cu mâncare de post

  • Mic dejun: salată de fructe.
  • Prânz: supă de lobodă, ciuperci la grătar.
  • Cină: doi cartofi fierţi cu mirodenii şi o salată verde cu o linguriţă de ulei de măsline.

Postul Paștelui 2020. Luni începe Postul Mare. Ce să nu faci până la Paște

Postul Paștelui 2020 (Postul Mare) începe luni, 11 martie și durează până în data de 7 aprilie. În 2020, Paștele ortodox pică duminică, 8 aprilie. Paștele catolic va pica pe 1 aprilie, anul acesta

Postul Paștelui durează 40 de zile, fiind cel mai lung din an. La această perioadă se adaugă și Săptămâna Patimilor (Săptămâna Mare). Perioada postului este una deosebit de important pentru credincioși, care trebuie să se curețe atât sufletește, cât și trupește.

Perioada aceasta amintește de postul celor 40 de zile ținute de Mântuitor înainte de începerea activității sale Mesianice. Din această cauză, Postul cel Mare mai poartă numele de Paresimi.

În vechime, mai exact la finalul celui de-al treilea secol, Postul Mare a fost împărțit în două perioade: Postul prepascal, (Postul Paresimilor – care ținea până în Duminica Floriilor) și Postul Paștilor (Postul pascal), cu durată de o săptămână. Sinodul ecumenic de la Niceea (325) a adus și stabilirea actuală a duratei Postului Paștelui.

Ce să nu faci în Postul Paștelui 2020

În perioada aceasta de 40 de zile este interzis consumul de carne sau de lactate. Mai mult decât atât, creştinii trebuie să se reţină de la anumite gânduri necurate, pofte, petreceri, patimi sau fapte rele. Acest lucru înseamnă că postul trupesc trebuie însoţit de postul sufletesc.

După perioada de post, creștinii merg la biserică, unde se spovedesc și se împărtășesc.

Totodată, în această perioadă se spune că este bine să se facă și o slujbă de sfințire a casei. Preotul este chemat la casa enoriașilor, unde are loc stropirea cu apă sfinţită a celor prezenţi şi a tuturor camerelor.

De asemenea, se fac şi rugăciuni pentru ocrotirea şi binele casei şi pentru sănătatea trupească şi sufletească a celor ce locuiesc în ea.

În timpul Postului Mare, credincioşii vor să petreacă această etapă spirituală mult mai aproape de Dumnezeu.

De aceea, în acest interval de nevoinţă, postitorii merg la preotul lor duhovnic și-i mărturisesc păcatele, renunţând la petrecerile mondene, însoţite de bucate „de dulce” şi de alcool.

Rugăciune de spus în Postul Mare

„Doamne şi Stăpânul vieţii mele, duhul trândăviei, al grijii de multe, al iubirii de stăpânire şi al grăirii în deşert nu mi-l da mie.

Iar duhul curăţiei, al gândului smerit, al răbdării şi al dragostei, dăruieşte-l mie, robului Tău.

Aşa Doamne, Împărate, dăruieşte-mi ca să-mi văd greşalele mele şi să nu osândesc pe fratele meu, că binecuvântat eşti în vecii vecilor. Amin”.

Citește și: Ce nu ai voie să faci în cel mai aspru post

Emanuel Laurențiu - redactor. Colegul nostru redactează știri în domeniile știri interne, știri externe.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top