Preşedintele rus Vladimir Putin a apreciat luni că există o „anumită apropiere de poziţii” între Moscova şi Washington cu privire la Siria, în pofida unei întâlniri informale cu Barack Obama care nu a condus la un acord, relatează AFP,citat de news.ro.
„Există, cu toate acestea, o anumită apropiere de poziţii (cu Statele Unite) şi o înţelegere a ceea ce am putea să facem în vederea unei dezescaladări a situaţiei şi unui acord reciproc acceptabil”, a declarat Putin într-o conferinţă de presă în marja summitoului G20 de la Hangzhou, în China.
El a anunţat în această conferinţă că urmează să efectueze marţi o vizită în Uzbekistan, pentru a-i aduce un omagiu fostului preşedinte Islam Karimov, care a decedat săptămâna trecută, la vârsta de 78 de ani, în urma unui accident vascular cerebral, relatează Reuters.
Liderul de la Kremlin şi-a exprimat speranţa ca viitoarea conducere să poată menţine stabilitatea acestei foste republici sovietice din Asia Centrală.
Karimov a condus această ţară cu populaţie majoritar musulmană de timp de 27 de ani.
„Putem avea diverse păreri despre ceea ce a făcut el pentru ţara sa, putem vedea diferit diverse momente din istoria modernă a Uzbekistanului, dar el a păstrat stabilitatea în ţară, i-a menţinut dezvoltarea constantă”, a spus şeful statului rus.
„Vor veni oameni noi (…). Sper foarte mult ca ei să poată să menţină această stabilitate. Pentru o ţară ca Uzbekistanul aceasta este extrem de importantă, este pur şi simplu indispensabilă autoconservării şi dezvoltării constante în continuare”, a adăugat el.
Putin şi-a exprimat de asemena speranţa să fie menţinute bunele relaţii dintre Uzbekistan şi Rusia.
Pe de altă parte, el a apreciat că amestecul unor puteri din afara regiunii în disputele teritoriale la Marea Chinei de Sud nu fac altceva decât să împiedice soluţionarea acestor dispute.
„Este contraproductiv”, a declarat el în această conferinţă de presă pe care a sisţinut-o după summitul G20, adăugând că Rusia susţine poziţia Chnei cu privire la hotărârea curţii de la Haga.
Curtea Permanentă de Arbitraj de la Haga a stabilit în iulie că China nu are niciun drept istoric asupra apelor Mării Chinei de Sud şi că a adus atingere drepturilor Filipinelor, care au sesizat Curtea în baza Convenţiei ONU privind dreptul mării.
Beijingul a respins hotărârea şi a acuzat Statele Unite că alimentează tensiuni în zona vizată de revendicări formulate de Vietnam, Filipine, Malaysia, sultanatul brunei şi Taiwan.
Pe de altă parte, liderul de la Kremlin a declarat că Uniunea Sovietică a fost pregătită să restituie Japoniei două dintre cele patru insule ale arhipelagului Kurile, aflat în centrul unei dispute între Moscova şi Tokyo, care le revendică sub numele de Teritoriile de Nord.
Însă Japonia a refuzat, iar disputa a rămas nesoluţionată, a dezvăluit preşedintele rus.
„Uniunea Sovietică a primit insulele, Uniunea Societică a fost pregătită să dea înapoi aceste insule”, a declarat liderul de la Kremlin în această conferinţă de presă de la sfârşitul summitului G20.
În ceea ce priveşte negocierile în vederea soluţionării acestei dispute teritoriale, Putin a declarat că „există în continuare probleme legate de economie, de securitate (…). Există de asemenea probleme umanitare. Toate aceste probleme se află în centrul atenţiei şi consideraţiei noastre”.
Acest articol a fost actualizat la: 2016-09-05T20:02:42+03:00 20:02
Acest site foloseste cookies.
Read More