Connect with us
Quadratinele - Primul eveniment astronomic al anului 2021

Știri

Quadratinele – Primul eveniment astronomic al anului 2021

Quadratinele reprezintă primul eveniment astronomic al anului 2021. Ploaia de stele căzătoare va atinge apogeul de vizibilitate în noapte de 2 spre 3 ianuarie 2021. Este un eveniment extrem de așteptat în rândul pasionaților de astronomie. 2 ianuarie 2021 este ziua în care Pământul se află cel mai aproape de Soare.

Quadratinele – ploaie de stele căzătoare

Primul eveniment astronomic din 2021 are loc în noaptea de 2 spre 3 ianuarie. Este vorba despre o ploaie de stele căzătoare, numită Quadratinele care va atinge apogeul de vizibilitate în această noapte.

Astăzi este ziua în care Pământul se află cel mai aproape de Soare, motiv pentru care evenimentul astronomic va fi atât de vizibil.

Este o noapte importantă pentru astronomi și pentru pasionații de astronomie.

Quadrantidele sunt un curent de meteori, adică stele căzătoare, ce are radiantul în constelaţia Bootes, lângă Carul Mare. Maximul curentului este așteptat în ziua de 3 ianuarie. Este unul din cei mai puternici curenţi de meteori, producând, în timpul maximului, între 100 şi 140 de meteori pe oră, arată Observatorul Astronomic „Vasile Urseanu” din București. Viteza lor va fi de 41 de km/s.

Ce sunt ploile de meteori

Ploaia de meteori este un eveniment ceresc în care mai mulți meteori sunt observați pe cerul nopții, aparent radiind dintr-un punct fix (numit radiant).

Aceste „ploi” sunt cauzate de fluxuri de corpuri cosmice numite meteoroizi care intră în atmosfera Pământului la viteze extrem de mari pe traiectorii paralele.

Majoritatea meteoroizilor sunt mai mici decât un bob de nisip, astfel încât aproape toți se dezintegrează în atmosferă și nu lovesc niciodată suprafața Pământului.

Cea mai cunoscută ploaie de meteori de-a lungul anilor este Perseide, al cărei maxim apare în data de 12 august a fiecărui an, cu o rată de peste un meteor pe minut.

2 ianuarie 2021 – Pământul cel mai aproape de Soare

Astăzi, 2 ianuarie 2021, Pământul se află la cea mai mică distanță de Soare, adică la periheliu. Se va întâmpla la ora 15:51, când Terra va fi la „numai” 147.093.166 km depărtare de Soare.

Periheliul este punctul în care o Planetă sau o cometă, aflate în mișcare în jurul Soarelui, se găsesc cel mai aproape de acesta.

 

Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top