Connect with us
14 decembrie și 21 decembrie, cele mai importante date la final de an. De ce trebuie să stai cu ochii pe cer

Știri

14 decembrie și 21 decembrie, cele mai importante date la final de an. De ce trebuie să stai cu ochii pe cer

14 și 21 decembrie sunt cele mai importante date la final de an, pentru iubitorii fenomenelor astronomice. Anul 2020 se încheie cu surprize extrem de plăcute pentru aceștia. Primul eveniment care va marca ultima lună din an va avea loc în noaptea de 13 spre 14 decembrie când veți putea vedea pe cer curentul de meteori Geminide care va coincide cu Luna Nouă.

Fenomen astrologic pe 14 decembrie

Iubitorii fenomenelor astronomice vor avea parte de câteva surprize foarte plăcute în ultima lună din acest an. Prima urmează să aibă loc în noaptea de 13 spre 14 decembrie când pe cer va putea fi observat curentul de meteori Geminide. Acest fenomen va coincide cu Luna Nouă și din acest motiv meteorii vor părea și mai strălucitori. Atunci pe cer vor putea fi admirate aproximativ 120 de stele căzătoare.

Tot pe 14 decembrie va avea loc eclipsa totală de Soare, însă aceasta va putea fi vizibilă doar pentru cei din anumite regiuni din emisfera sudică.

Astfel, o eclipsă parțială va fi vizibilă în Brazilia, Paraguay, Uruguay, Peru și Ecuador, precum și în părți din Antarctica și părțile sud-vestice ale Africii.

Citește și: Geminide 14 decembrie. Zodiile care își schimbă viața după ploaia de stele

21 decembrie – Ursidele

Pe 21 decembrie, pe cer își vor face apariția Ursidele – ultima ploaie de meteori din acest an care va coincide cu solstițiul de iarnă. În perioada 17-26 decembrie se va vedea pe cer și meteorul Ursid, denumit în mod obișnuit o „stea căzătoare”.

Solstițiul de iarnă reprezintă începutul iernii astronomice. În emisfera sudică va fi cea mai scurtă noaptea și cea mai lungă zi.

Ca element de noutate, în ultima lună din acest an planetele Jupiter și Saturn se vor apropia foarte tare. Un astfel de eveniment a avut loc ultima dată în 1961, iar următoarele se vor întâmpla în 2080 și în 2400.

Ultima lună plină din acest an

Pe 30 decembrie 2020 va fi ultima lună plină din acest an. Ea este cunoscută și sub numele de Lună rece sau Luna nopților lungi. În contextul solstițiului de iarnă, Luna Plină din decembrie va fi înconjurată de cel mai întunecat cer al oricărei Luni Pline din acest an.

Emanuela Ursu - Pasionată de știri și de noutăți din orice domeniu de activitate, lucrez în presa scrisă din anul 2015, din timpul studiilor de master. Absolventă a Facultății de Comunicare și Relații cu Publicul, am fost, de-a lungul timpului, reporter de teren, redactor și editor pentru mai multe publicații.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top