Connect with us
Raed Arafat, noi declarații: "Nu am deschis drumurile la mare și la munte ca să meargă toată lumea"

Știri

Raed Arafat: 165 de cazuri, o cifră optimistă, dar nu înseamnă că nu sunt mai multe cazuri pozitive

Raed Arafat a vorbit despre bilanțul zilei de astăzi, care este unul neașteptat: numărul de noi îmbolnăviri a scăzut la jumătate față de ziua de ieri. Cu toate acestea, șeful DSU susține că nu este momentul să ne relaxăm, pentru că această cifră nu arată adevărul complet.

Raed Arafat: 165 de cazuri, o cifră optimistă, dar nu înseamnă că nu sunt mai multe cazuri pozitive

Arafat a precizat că situația se va înrăutăți de pe o zi pe alta dacă românii nu stau în continuare în case și nu respectă regulile de distanțare socială. Pericolul este cu atât mai mare, cu cât în acest weekend mulți cetățeni neglijează restricțiile impuse și aleg să petreacă cu cei apropiați și să iasă din casă chiar dacă nu este absolut necesar.

„Nu am ajuns la faza în care să fim relaxați și să spunem că totul a trecut. Situația se poate înrăutăți, s-ar putea să apară noi focare, noi probleme. Îi rugăm pe toți să iasă numai atunci când este cazul și pe baza recomandărilor făcute și a impunerilor făcute prin Ordonanțele Militare. Noi sperăm ca 15 mai să rămână data în care vom lua decizia de începere a relaxărilor, dar dacă situația se înrăutățește până atunci vă dați seama că acest lucru nu se poate face. „

Raed Arafat a precizat că este nevoie de o scădere susținută pentru a ne putea gândi la relaxarea restricțiilor. Deși numărul de îmbolnăviri înregistrat astăzi este unul optimist, trebuie să urmărim evoluția din zilele următoare.

„Dacă avem scădere susținută înseamnă că putem să ne gândim la relaxare graduală. Asta înseamnă că luăm unele măsuri care sunt cele mai puțin riscante, așteptăm, vedem impactul lor, mai luăm alte măsuri, așteptăm, vedem impactul lor  Vedem ce se întâmplă în țările din jurul nostru. La acest moment, cifra de 165 este o cifră optimistă (n.r. cazuri confirmate sâmbătă pe teritoriul României), dar trebuie să vedem ce se întâmplă în zilele următore.

Asta nu înseamnă că nu sunt mai multe cazuri care sunt pozitive asimptomatice în comunitate. Pentru asta insistăm ca oamenii să poarte mască, să respecte toate regulile pentru că printre noi pot exista oameni care nici ei nu știu că sunt pozitivi, nici noi nu știm că sunt pozitivi. De aici este riscul răspândirii, nu de la cele 165 de persoane depistate. Sunt mai multe cazuri în comunitate care sunt pozitive, dar nu prezintă simptome”, a declarat șeful DSU.

Cristina Bosioc - Redactor șef adjunct la HUFF.ro

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top