Connect with us
Raed Arafat anunță că starea de alertă se prelungește. „Sfatul nostru este foarte ferm!”

Știri

Raed Arafat anunță că starea de alertă se prelungește. „Sfatul nostru este foarte ferm!”

Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, a anunțat că din 14 decembrie, Guvernul va prelungi starea de alertă. Șeful DSU a vorbit și despre limitările impuse de sărbătorile de iarnă.

Autoritățile au anunțat că un nou lockdonwn total la nivelul întregii țări nu este luat în calcul. Se analizează însă cum va decurge situația după încă o lună de stare de alertă, din 14 decembrie, până la 14 ianuarie 2021.

Pericolul este ca în ianuarie-februarie să ne avem o creștere agresivă a cazurilor

Acesta este avertismentul lui șefului DSU. „Dacă luăm media pe 7 zile, vedem că există o scădere și trebuie să vedem dacă va continua, iar asta depinde de noi”, a spus Raed Arafat, pentru digi24.ro.

Raed Arafat a mai comentat, pentru Digi24, și situațiile complet opuse în care în orașele carantinate au fost deopotrivă și scăderi radicale ale numărului de cazuri, dar și creșteri ale acestora. Arafat zice că în al doilea caz, probabil oamenii folosesc declarații false pe proprie răspundere pentru a circula.

„Când vedem localitățile care au fost carantinate, toate au arătat, chiar dacă au avut carantina prelungită cu încă 7 zile sau la unele chiar cu 14 zile, că s-a reușit controlul situației. (…) La Timișoara, care n-a fost carantinată, au fost carantinate localitățile din jur și asta a avut un impact și asupra Timișoarei și s-a văzut că la Timișoara este o scădere. Sibiul, la fel. La Alba, a trebuit să prelugim” (..) „Atunci trebuie să vedem de ce: nu se aplică regulile? Nu se controlează carantinarea? Sau fiecare scrie o hârtie pe proprie răspundere în care zice că face ceva și merge de fapt și face altceva?”, a mai spus Arafat.

Citește și: Alegeri parlamentare 2020: Raed Arafat a anunțat că se va putea circula fără restricții până la ora 01.00

Raed Arafat a că nu se vor mai adopta măsuri la nivel național, ci vor fi luate pentru fiecare oraș sau județ în parte:

„Inclusiv OMS și toată lumea vorbește de măsuri locale, zonale, nu măsuri generale, naționale, adică nu lockdown național, ci mai degrabă măsuri care să se concentreze pe zonele care sunt mai afectate, până se rezolvă problema acolo și bănuiesc că aceasta va fi și abordarea noastră mai departe. Eu n-am auzit pe cineva care dorește să se întoarcă la un lockdonw generalizat, fără diferențiere (…) „Dar depinde foarte mult de noi toți, pentru că vin perioade grele, vin perioadele sărbătorilor de iarnă, oamenii vor să se plimbe, vor să socializeze. Aici, din nou, depinde dacă acceptăm în perioada asta să reducem mobilitatea, să reducem contactele, să rămânem în interiorul familiei foarte apropiate, cu care trăim în casă. Atunci e posibil să evităm o situație mult mai serioasă, care să revină, chiar dacă acum scădem ca și cifră, dar să ne trezim că începe să crească după sărbători, în ianuarie-februarie””, a spusșeful DSU.

Ce se întâmplă de sărbători în România

„Sfatul nostru este foarte ferm: în perioada sărbătorilor să nu se întâmple să aducem mai mulți prieteni, mai mulți oameni în casă, în apartament. Să fim foarte mulți acolo, să nu respectăm regulile sanitare de bază, dacă suntem din diferite case, atunci clar vom asista la o creștere, din nou, după sărbători”, a declarat Raed Arafat.

Șeful DSU a recunoscut că nu se pot interzice întâlnirile familiale de sărbători, dar recomandă distanțarea și respectarea limitei ce impune numărul de persoane dintr-o locație.

„E clar că măsurile pe care le avem acum probabil că vor continua, adică purtarea măștii și anumite măsuri care sunt implementate acum, măsurile sanitare vor rămâne, dar din nou, noi avem data de 14 (decembrie), momentul în care vom prelungi starea de alertă și probabil că acest lucru se va întâmpla în data de 14 pentru următoarea lună. Vom avea o analiză cu INSP-ul și cu toată lumea asupra situației epidemiologice. Depinde dacă continuăm să scădem sau creștem, dar la acest moment pot să spun că nu s-a discutat și nu există intenții de noi restricții” – a spus Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență.

Cristiana Aștefănoaiei este senior editor la huff.ro, până acum a mai fost prezentator TV la o televiziune locală din Galați, Redactor Șef la Revista Teo, Social Media Manager la conturile Air24 GATE SRL, precum STIRI24

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top