Connect with us
Raluca Pruna, ministrul Justitiei

Știri

Raluca Pruna, ministrul Justitiei, anunt despre eliberarea conditionata

Ministrul Justitiei, Raluca Pruna, spune, referitor la eliberarea conditionata, ca exista numeroase situatii in care instantele dau amanare dupa amanare si se ajunge ”la situatia ridicola in care ultima amanare se da dincolo de limita pedepsei”, sustinand ca are in vedere sa introduca termene obligatorii pentru instante si sa responsabilizeze mai mult comisia din penitenciar, scrie News.ro.

Citeste si: Raluca Pruna il da in judecata pe Victor Ponta: „L-as fi pus sa repete anul!”

Citeste si: CNATDCU: Petre Toba nu a plagiat in teza de doctorat

Raluca Pruna a declarat, vineri, la Cluj, ca ”problema liberarilor conditionate” este o chestiune despre care toata lumea ii vorbeste.

”Am intalnit situatii in care cineva are o pedeapsa de cinci ani si cand a ajuns la patru ani executati este propus pentru liberare conditionata de catre comisia care il cunoaste nemijlocit din penitenciar, unde avem un judecator de surpaveghere. Se duce in fata judecatorului cu raport bun de la penitenciar pentru ca poate a lucrat, nu are rapoarte de incidente si s-a purtat bine si instanta spune «Nu, mai stai o luna», apoi il mai amana inca doua luni, inca trei luni.

Avem astfel situatii numeroase in care instantele dau amanare dupa amanare fara sa aiba un contact nemijlocit cu detinutul si se ajunge la situatia ridicola in care ultima amanare se da dincolo de limita pedepsei. Statul cheltuie niste bani, se pune in miscare o adevarata masinarie pentru a-l chema pe om la a sasea amanare la cinci ani si doua luni, cand el e deja liber”, a spus Raluca Pruna.

Ministrul a sustinut ca una dintre solutii ar fi acordarea unor responsabilitati mai mari judecatorilor de surpaveghere din penitenciare, care sa aiba un impact mai mare in luarea deciziei de eliberare conditionata, iar instantele judecatoresti sa preia doar cazurile complexe.

”Pot deja sa anunt ca vom face, eventual impreuna cu autorii codurilor, in asa fel incat sa introducem termene obligatorii pentru instante si sa responsabilizam mai mult comisia din penitenciar care are o relatie nemijlocita cu detinutul si el poate sa aiba o responsabilitate mai mare, iar la instanta sa ajunga doar cazurile speciale. Asta putem face imediat”, a mai spus ministrul Pruna.

Ministrul Justitiei a afirmat, de asemenea, ca problema supraaglomerarii penitenciarelor este una complicata si ca pe termen scurt varianta construirii de noi penitenciare nu este fezabila, in conditiile in care procedura este anevoiasa, ajungand sa dureze in unele cazuri chiar si cinci ani.

”Solutiile de construire a unor noi penitenciare nu rezolva problema pe termen scurt. In Romania, o inchisoare se construieste in cinci ani si asta daca totul merge bine”, a spus Raluca Pruna, potrivit News.ro

Ministrul Justitiei, Raluca Pruna, s-a aflat, vineri, la Cluj-Napoca, unde a participat la dezbaterea ”Sistemul penitenciar. Masuri pentru reducere sustenabila a supraaglomerarii si imbunatatirea conditiilor de detentie”, la care au mai participat si reprezentanti ai universitatilor din oras, reprezentanti ai unor companii care au printre angajati persoane private de libertate, dar si magistrati.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top