Connect with us

Știri

Reguli de bază și strategii ale celor mai populare jocuri de cărți

Reguli de bază și strategii ale celor mai populare jocuri de cărți

Timp de secole, jocurile de cărți au fost un element de bază al distracției și interacțiunii umane. De la sesiunile de Macao din vacanțele cu cei dragi, la serile de blackjack cu colegii de muncă, jocurile de cărți au fost mereu o parte importantă a vieții noastre.

În acest articol am pregătit câteva din regulile de bază ale celor mai populare jocuri de cărți, precum si câteva strategii și sfaturi pentru cei care își doresc sa se afirme la serile de cărți cu prietenii. Vom discuta, de asemenea, și despre jocurile de cărți pe calculator clasice precum Solitaire, Hearts, sau Freecell.

Război

Război este un joc de cărți extrem de popular în anii `80 – `90, iar regulile de joc sunt simple și ușor de înțeles pentru toate vârstele. Obiectivul ”Războiului” este de a câștiga toate cărțile sau, în unele variante, de a acumula cele mai multe cărți până la sfârșitul jocului.

Război se joacă, de obicei, cu un pachet standard de 52 de cărți, deși poate fi adaptat pentru pachete mai mari. Pachetul este amestecat, iar cărțile sunt distribuite în mod egal între jucători. Fiecare jucător își așează teancul de cărți cu fața în jos pe masă, în dreptul său.

În fiecare tur, toți jucătorii dezvăluie simultan cartea de sus a teancului lor și o plasează în centru. Jucătorul care are cartea cu cel mai mare rang câștigă runda și colectează toate cărțile jucate în runda respectivă. Ordinea de clasament este de obicei de la cel mai mare la cel mai mic: As, Rege, Damă, Valet, 10, 9, 8, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2.

În caz de egalitate (adică dacă doi sau mai mulți jucători joacă cărți de același rang), se declară un „război”. Fiecare jucător pune trei cărți suplimentare cu fața în jos, urmate de o carte cu fața în sus. Jucătorul cu cea mai mare carte cu fața în sus câștigă toate cărțile din război.

Dacă există o altă egalitate în timpul unui război, procesul se repetă. Jucătorul care are cele mai multe cărți la final este declarat câștigător.

”Război” este adesea considerat un joc care ține mai mult de noroc, deoarece nu există nicio strategie implicată.

Unele variante ale jocului includ reguli pentru cărți speciale, cum ar fi Jokerii, sau acțiuni suplimentare atunci când sunt jucate anumite cărți.

În unele versiuni, jucătorii pot avea opțiunea de a se „preda” în timpul unui război, renunțând la jumătate din cărțile lor.

Blackjack

Blackjack, sau 21, este un joc clasic de cărți, care combină îndemânarea cu șansa și care a devenit foarte popular datorită faptului că a apărut în numeroase filme de la Hollywood.

Ca și pokerul, blackjackul are o mulțime de variante, fiecare cu propriile particularități. De exemplu, la cunoscuta versiune ”hole card blackjack”, dealer-ul primește două cărți, una cu fața în sus și una cu fața în jos.

În această variantă de Blackjack, jucătorii urmăresc să construiască o mână cu o valoare cât mai apropiată de 21, fără a o depăși. Cărțile cu față valorează 10 puncte, iar cărțile numerotate își păstrează valoarea nominală.

Pe tot parcursul jocului, participanții încearcă să prezică totalul dealerului.

Strategiile acestei variante de blackjack includ decizia de a lovi, de a sta, de a dubla sau de a împărți perechile, pe baza cărții vizibile a dealerului și a propriei mâini. Cheia unui joc de blackjack cu carte proprie de succes este luarea unor decizii calculate și gestionarea riscului de a depăși 21.

De asemenea, din moment ce dealerul are o carte proprie, există și posibilitatea ca acesta să dea blackjack de la început, ceea ce face ca runda să fie mult mai scurtă.

Remi

Remi este joc foarte cunoscut de cărți, care se joacă cu un set special de remi, cu scopul de a forma perechi de cărți. Jucătorii aruncă și extrag cărți pentru a crea combinații, care pot fi trei sau patru cărți de același fel, sau o secvență în aceeași culoare.

Printre variantele populare ale celebrului joc se numără Gin Rummy și Rummy Indian.

Jocul necesită o combinație de îndemânare și memorie, deoarece jucătorii urmăresc să creeze cele mai avantajoase seturi, împiedicându-și în același timp adversarii să facă același lucru.

Solitaire

Scopul jocului Solitaire este de a muta toate cărțile într-o fundație, urmând o ordine specifică pentru fiecare în parte.

Jocul începe cu un pachet standard de 52 de cărți. Cărțile sunt aranjate în șapte teancuri, primul teanc având o carte, al doilea două cărți și așa mai departe. Prima carte din fiecare teanc este expusă.

Cărțile pot fi mutate de la un teanc la altul, construindu-le în jos, în culori alternative (de exemplu, 6 roșu pe 7 negru).

Spațiile goale pot fi ocupate doar de rege, indiferent de culoarea acestuia.

Jocul de Solitaire este câștigat atunci când toate cărțile sunt mutate la fundație, în ordine crescătoare, după culoare.

FreeCell

FreeCell urmărește, ca și Solitaire, să mute toate cărțile la fundație, dar oferă mai multă profunzime strategică și permite mai multă libertate în mutarea cărților.

Jocul începe cu un tablou de 8×4 și patru grămezi de fundație. Toate cele 52 de cărți sunt distribuite cu fața în sus în tablou.

Cărțile din tablou pot fi mutate în ordine descrescătoare și alternând culorile. Spațiile goale din tablou pot fi umplute doar cu un rege. 

O secvență completă de cărți poate fi mutată pe un spațiu FreeCell sau tablou gol. Grămada de fundație este construită în funcție de culoare, începând cu Asul.

Jocul este câștigat atunci când toate cărțile sunt mutate în fundație, în ordine crescătoare, după culoare.

Hearts (Inimi)

Spre deosebire de jocurile anterioare, obiectivul jocului de Hearts este de a evita anumite cărți, care aduc puncte de penalizare.

Hearts se joacă de obicei cu patru jucători. Întregul pachet este împărțit egal, iar jucătorii urmăresc să adune cât mai puține puncte.

Jucătorii trebuie să urmeze culoarea, dacă este posibil. Dacă nu, se poate juca orice carte. Jucătorul care are cea mai mare carte din suita care conduce ia trucul.

Inimile și dama de pică au puncte de penalizare. Jucătorii încearcă să evite să facă trucaje cu inimă și cu dama de pică. Jocul se joacă de obicei în mai multe runde. Jucătorul care are cele mai puține puncte la final este declarat câștigător.

Continue Reading
Subiecte pe aceeași temă:
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top