Connect with us
Rezultat Brexit, referendumul pentru iesirea Marii Britanii din UE. Stiri despre votul din Marea Britanie, sondaje, exit poll, rezultate finale.

Știri

Rezultat Brexit. Marea Britanie a decis sa iasa din UE (partiale)

Rezultat Brexit.

UPDATE, ora 7:37 – La centralizarea a 357 de sectii de vot din 382, rezultatele brexit sunt: IESIREA DIN UE: 51.78%, ramanerea in UE: 48.22%. VEZI REZULTATELE FINALE BREXIT

Update, 24 iunie, ora 7.00: Mai sunt de centralizat rezultatele de la mai puțin de 100 de centre de numărare. S-au numărat voturile în peste trei sferturi din centre (300 din 382), iar tabăra BREXIT conduce cu 51,73 la sută, față de 48,23 la sută din voturi în tabăra proeuropeană.

VEZI REZULTATELE FINALE BREXIT

Update, ora 15.05: Ultimele sondaje de tip exit-poll arata ca tabara sustinatorilor ramanerii Marii Britanii are un avans de 10 suta. Urnele s-au deschis de 6 ore, iar votarea continua!

La referendumul de joi la care se decide daca Marea Britanie ramane sau nu in Uniunea Europeana pot vota cetatenii britanici care locuiesc in tara si in state membre din Comunitatea Natiunilor (din care fac parte state independente, foste colonii britanice) cu varsta minima de 18 ani, dar si cei cu cetatenie britanica aflati in strainatate, care figureaza in registrul electoral din Marea Britanie in ultimii 15 ani.

Ultimele sondaje indica faptul ca tabara care este in favoarea iesirii Marii Britanii din UE are un mic avans. Astfel, conform unui sondaj al Institutului Opinium, grupul politic pro-Brexit are o sustinere de 45%, in timp ce tabara care doreste ca Regatul Unit sa ramana in UE are doar 44%. Restul respondentilor sunt nehotarati.

Un alt sondaj, realizat de Institutul TNS arata ca 43% dintre respondenti sunt favorabili iesirii tarii din Uniunea Europeana, in timp ce doar 41% sunt contra initiativei.

Vezi si: Brexit: Ce se intampla daca Marea Britanie iese din UE

Vezi si: LIVE UPDATE Brexit – Regina Marii Britanii ar fi de acord cu iesirea tarii din UE (THE SUN)

In cazul in care cetatenii britanici aleg sa voteze pentru iesirea tarii din UE, perioada minima in care acest lucru se va intampla este de doi ani. In acest timp, Marea Britanie va respecta in continuare acordurile si legislatia Uniuniii, insa nu va participa la negocieri. Donald Tusk, presedintele Consiliului European, a afirmat ca negocierile privind o noua relatie intre UE si Marea Britanie ar mai dura inca cinci ani. Acest lucru inseamna ca Regatul Unit ar avea nevoie de cel putin sapte ani pentru stabilirea unei legaturi cu Uniunea Europeana.

Rezultat Brexit

In Marea Britanie au fost deschise 382 de sectii de votare locale, care se deschid joi, 23 iunie, la ora 7.00 (9.00 ora Romaniei) si se inchid la ora 22.00 (miezul noptii in Romania). Nu exista o limita minima de prezenta la vot pe baza careia referendumul sa fie considerat valid.

Nu este primul referendum de tip Brexit. In anul 1975, locuitorii din Marea Britanie au fost chemati la vot sa aleaga daca doresc ca tara lor sa ramana in Comunitatea Economica Europeana. Atunci, 67% dintre votanti au decis ca Regatul Unit sa faca in continuare parte din comunitate.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top