Connect with us
România cauza războiului dintre SUA și Rusia. Putin acuza America că încalcă tratul INF

Știri

România cauza „războiului” dintre SUA și Rusia. Putin acuza America că încalcă tratul INF

Statele Unite încalcă de mulţi ani Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare (INF) prin instalarea sistemelor balistice în România, acuză Administraţia Vladimir Putin, afirmând că Washingtonul a amplasat şi arme atomice în ţări aliate în cadrul NATO.

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, i-a prezentat sâmbătă preşedintelui Vladimir Putin situaţia Tratatului Forţelor Nucleare Intermediare (INF), în contextul deciziei SUA de retragere din acest acord.

„Referitor la Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare, după cum ştiţi, este în vigoare din anul 1988 şi avea un termen nedeterminat. Conform informaţiilor pe care le avem la dispoziţie, Statele Unite au început să încalce acest Tratat din anul 1999, când au început să testeze drone militare care au caracteristici similare cu cele ale rachetelor terestre de croazieră interzise prin Tratat. Statele Unite au continuat acţiunile, folosind rachete balistice pentru testarea sistemului de apărare antirachetă, iar în anul 2014 au început instalarea în Europa a sistemelor cu lansare verticală Mk 41. Aceste sisteme sunt compatibile total cu rachetele Tomahawk cu rază medie de acţiune”, i-a spus Serghei Lavrov lui Vladimir Putin, potrivit stenogramei conversaţiei, postată pe site-ul Ministerului rus de Externe.

UPDATE2: Președintele rus Vladimir Putin a anunțat că Rusia a suspendat Tratatul INF

Președintele rus Vladimir Putin a anunțat că Rusia a suspendat aplicarea Tratatului Forțelor Nucleare Intermediare (INF) în urma unei decizii similare din partea SUA, potrivit Kremlinului, informează agenția Reuters.

Putin a mai afirmat că Rusia va începe să dezvolte noi rachete, inclusiv supersonice.

Liderul de la Kremlin le-a mai spus oficialilor ruși să nu inițieze discuții privind dezarmarea cu Washingtonul.

„Partenerii americani au declarat că își suspendă participarea la acord, atunci suspendăm și noi”, a declarat Putin, în cadrul unei conferințe televizate cu miniștrii de Externe și ai Apărării.

Statele Unite vor suspenda începând de sâmbătă obligaţiile asumate în cadrul Tratatului Forţelor Nucleare Intermediare (INF), semnat cu Rusia, a anunţat vineri secretarul de Stat, Mike Pompeo.

Vladimir Putin a mai afirmat că Rusia „în mod constant a ridicat o întrebare cu privire la discuțiile substanțiale despre chestiunea dezarmării, în mod notabil, asupra tuturor aspectelor”.

„În ultimii ani, vedem că partenerii nu ne-au susținut inițiativele”, a completat el.

Președintele Putin a mai afirmat că Rusia nu-și va majora bugetul militar pentru dezvoltarea de noi arme și nu își va amplasa armele sale în Europa și în alte regiuni, atât timp cât Statele Unite nu fac acest lucru.

La rândul său, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a acuzat Statele Unite că au încălcat Tratatul INF și alte acorduri privind controlul armamentului, cum ar fi Tratatul de Neproliferare Nucleară.

Adrian Vrauko este project managerul site-ului huff.ro Contact: adrian@huff.ro

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top