Connect with us
Adeverința de vaccinare. Cât este valabil cel mai important document al momentului

Sanatate

Adeverința de vaccinare. Cât este valabil cel mai important document al momentului

În ultima vreme se vorbește tot mai multe despre vaccinare, țara noastră fiind în plină campanie de vaccinare în acest moment, tot mai mulți români optând pentru imunizare. Un subiect la fel de important este și adeverința de vaccinare, care ar putea deveni unul dintre cele mai importante documente, mai ales dacă va fi necesară pentru călătorii. Află cât este valabil un astfel de document.

Valabilitate adeverința de vaccinare

Adeverința de vaccinare este documentul care atestă că ai primit ambele doze de vaccin. Mai multe detalii puteți afla dacă accesați Platforma națională de informare cu privire la vaccinarea împotriva COVID-19:  https://vaccinare-covid.gov.ro.

Secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Andrei Baciu, a explicat cât timp este valabilă adeverința pe care o primește o persoană care a fost vaccinată anti-COVID-19. Astfel, secretarul a declarat că nu se pune problema de expirare, pentru că adeverința este făcută pe termen nelimitat.

Andrei Baciu a mai adăugat și că, la nivel european, se discută tot mai mult despre cererea unei dovezi de vaccinare la anumite puncte de trafic.

„Adeverință este valabilă pe un termen nedefinit, ea nu expiră. Lucrăm în acest moment la o varianta prin care adeverința să poată fi descărcată online. Există și o discuție mai amplă care se poartă la nivel european inclusiv cu privire la eventuale documente care să ateste vaccinarea, care să fie solicitate în diverse puncte de trafic. Discuția nu este neapărat legată de un pașaport de vaccinare, pentru că vorbim de un act medical, ci se discuta despre o adeverință, pe care noi o avem deja.”, a explicat Andrei Baciu.

Informații de pe flaconul de vaccin

Cât despre valabilitatea vaccinului, oficialul a explicat că pe pe flacon nu este trecut timpul cât are efect vaccinul, ci perioada de valabilitate a flaconului premergător etapei de administrare. Astfel de informații sunt necesare pentru a ști în ce stare este vaccinul atunci când este administrat unei persoane.

În cazul în care un român pierde adeverința prin care poate dovedi faptul că s-au vaccinat anti-COVID, nu pot descărca alta din platformă, ci trebuie să se întoarcă la centrul unde au fost imunizați, așa cum a explicat Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare. Adeverința se poate printa de la respectivul centru de vaccinare sau direct din Registrul Electronic Național al Vaccinărilor care este gestionat la nivelul Institutului Național de Sănătate Publică.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Sanatate

To Top