Connect with us
Au fost confirmate primele cazuri de infectare cu tulpina sud-africană în țara noastră

Sanatate

Au fost confirmate primele cazuri de infectare cu tulpina sud-africană în țara noastră

Specialiștii au anunțat că au apărut două cazuri de tulpina sud-africană în România. Un laborator de analize a confirmat că, într-un lot de 93 de probe, 2 au fost depistate cu tulpina din Africa de Sud. 72 dintre acestea conțin tulpina britanică.

Cele două persoane confirmate pozitiv cu tulpina sud-africană de COVID-19 sunt din București și Pitești.

Tulpina sud-africană a ajuns la noi în țară

„În urma analizării unui nou lot de 93 de probe în cadrul studiului de secvențiere a genomului virusului SARS-CoV-2, divizia de cercetare a Grupului MedLife a identificat primele două cazuri de infectare cu tulpina sud-africană de pe teritoriul României. Una dintre probe provine de la un pacient din București, iar cealaltă este a unei persoane din Pitești.

Totodată, specialiștii MedLife au identificat în această etapă a studiului încă 72 de cazuri de infectare cu tulpina britanică B.1.1.7, ceea ce înseamnă o prevalență de 77% pe lotul analizat. Potrivit raportului, cazurile de infectare cu tulpina britanică provin din București – 61 de pacienți, din Constanța – 4 pacienți, din Dâmbovița – 2 pacienți, din Prahova – 1 pacient, din Ilfov – 1 pacient, din Galați – 1 pacient, din Cluj – 1 pacient și din Teleorman – 1 pacient.

Cele 93 de probe analizate în acest lot au fost prelevate în mod aleatoriu în perioada 20-24 februarie 2021, de la pacienți infectați și confirmați cu virusul SARS-CoV-2 în urma testării RT-PCT, probele fiind furnizate de Direcțiile de Sănătate Publică”, anunță un comunicat MedLife.

Specialiștii de la Organizația Mondială a Sănătății au anunțat că tulpina sud-africană este mai contagioasă. Același lucru este anunțat și despre tulpina din Marea Britanie. Până la acest moment, nu s-a descoperit că cele două tulpini ar provoca simptome mai grave decât virusul original. Aceste două mutații au un impact mare în creșterea răspândirii virusului. Un studiu realizat în Statele Unite ale Americii arată că aceste două noi tulpini nu afectează activitatea de vaccinare.

”Avem confirmarea primelor cazuri de infectare cu tulpina B.1.351 a coronavirusului, originară în Africa de Sud, depistate în România. Din păcate, acum avem un motiv în plus de îngrijorare, știind că și tulpina sud-africană a ajuns pe teritoriul țării noastre. În plus, nici evoluția în ceea ce privește tulpina britanică nu este una favorabilă dacă luăm în considerare faptul că am ajuns la o prevalență de 77% pe lotul analizat versus 12%, atât cât am înregistrat în luna ianuarie. Practic, în mai puțin de 2 luni, numărul cazurilor cu noua tulpină a crescut de 6 ori, cel puțin pe loturile noastre de studiu. Răspândirea acestei tulpini explică și trendul ascendent în ceea ce privește infectările și numărul persoanelor internate la ATI în ultima perioadă. Credem că valul 3 și poate chiar 4 al pandemiei vor fi în strânsă legătură cu apariția și răspândirea noilor tulpini ale virusului. De altfel, am anunțat instituțiile statului despre aceste evoluții, în avans, inclusiv prin comunicări publice. Tocmai de aceea, există necesitatea unui program național de secvențiere, astfel încât să avem informații actualizate despre modificările pe care le suferă acest virus și să fim pregătiți să acționăm în consecință”, a declară Dumitru Jardan, biolog și coordonator al studiului de secvențiere derulat de MedLife.

Specialiștii în sănătate atrag atenția că, până se reușește imunizarea în masă, măsurile de protecție rămân esențiale pentru prevenirea răspândirii virusului.

Cristiana Aștefănoaiei este senior editor la huff.ro, până acum a mai fost prezentator TV la o televiziune locală din Galați, Redactor Șef la Revista Teo, Social Media Manager la conturile Air24 GATE SRL, precum STIRI24

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Sanatate

To Top