Sanatate
Bogdan Tănase: „Mă întreb și eu, ca medic care tratează pacienți oncologici, decidenții înțeleg oare că trebuie găsită o soluție pentru acești bolnavi?”
În contextul situației precare determinată de criza izbucnirii virusului COVID-19, Bogdan Tănase, medic chirurg al Institutului Oncologic din București și președinte al Alianței Medicilor, atrage atenția, printr-o postare pe Facebook, asupra nevoii urgente a unei decizii referitoare la situația bolnavilor de cancer.
„Ce se întâmplă cu acești pacienți? Când și cum îi putem opera în siguranță? Avem o Comisie de Chirurgie Oncologică la Ministerul Sănătății, oare această comisie nu ne poate îndruma în vreun fel?”, a scris medicul.
Medicul semnalează probleme și în cazul pacienților cronici, cei care suferă de diabet, alte boli rare sau cei dializați, dar subliniază faptul că tratamentele pacienților cu afecțiuni oncologice, precum și intervențiile chirurgicale la care aceștia trebuie supuși, respectă cu exactitate datele stabilite.
„Multe din intervențiile chirurgicale oncologice au un timing precis în raport cu restul tratamentelor. Fiindcă noi, ca medici, din punct de vedere medicolegal și moral, mai ales, suntem între ciocan și nicovală. Și aceste întrebări, evident, sunt valabile și pentru toți pacienții aflați în tratament cronic. Deci? Aude și ajută cineva?”
La postarea lui Bogdan Tănase a reacționat scurt Horațiu Moldovan, secretarul de stat în Ministerul Sănătății. Acesta a precizat că așteaptă o propunere scrisă în această direcție și a cerut datele de contact ale medicului.
Românii sunt îngrijorați
Oamenii au reacționat la postare și au mărturisit că se tem pentru sănătatea lor și caută soluții, dar semnalează faptul că nimeni nu le vine în ajutor.
„Tatăl meu este în această situație. E momentul în care văd clar cum statul refuză/amână dreptul la sănătate, probabil un drept prea scump… Să mai cumpărăm niște măști pe contacte frauduloase, niște pădure tăiem și tot așa. Sunt oameni din ce în ce mai dezumanizați in structurile decizionale. Nu vă faceți speranțe, Domnule Doctor, sunt prea bolnavi sufletește să vă înțeleagă apelul.”, a declarat un utilizator.
Tot în contextul COVID-19 și sistemul de sănătate românesc a intervenit și Vasile Barbu, preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor, care s-a dovedit nemulțumit și, totodată, îngrijorat de situația cu care se confruntă România azi.
„Nu au unde să meargă. La UPU sunt trimişi acasă. Avem situaţii dramatice. Pericolul e să avem decese evitabile foarte multe, complicaţii ale unor afecţiuni care mai târziu pun în pericol viaţa pacienţilor, care creează costuri suplimentare. Este paralizat întreg sistemul de sănătate.„, a declarat pentru TVR 1.