De astăzi începe testarea PCR de coronavirus în București, care este procedura voluntarilor

22.05.2020
De astăzi începe testarea PCR de coronavirus în București, care este procedura voluntarilor

Testarea PCR de coronavirus începe de astăzi în București, atât la spitalele de stat, cât și clinicile private din capitală. Primăria capitalei testează 11000 de Bucureșteni, iar la ora 13:00 va deschide și un site unde se pot înscrie doritorii care vor să fie testați PCR pentru a vedea dacă sunt infectați cu noul coronavirus.

Care este procedura de înscriere pentru testare PCR și cât costă

Programul se numește „Testăm pentru București” începe de astăzi de la ora 13:00 pe platforma specială creată de primărie, pe http://www.testampentrubucuresti.assmb.ro/ ce va fi deschis începând cu ora 13:00, voluntarii se pot înscrie pentru testarea Real Time PCR. Rezultatul testului iese pe loc, iar dacă sunteți depistat ca bolnav, sunteți automat direcționat de DSP la unul din spitalele de boli infecțioase.

„Am propus în luna mai acest proiect prin care 11.000 de bucureșteni pot beneficia gratuit de testare pentru depistarea infectării cu noul coronavirus. Capitala se înscrie, astfel, în rândul marilor metropole europene, care aplică deja principiul testării extinse, promovat și de Organizația Mondială a Sănătății. Vor fi utilizate teste de tip antigen standard RT-PCR, cele mai utilizate la ora actuală pe plan mondial pentru diagnosticarea infecției cu SARS-CoV-2. Săptămâna viitoare vom începe și celălalt proiect de testare anunțat, proiectul care vizeaza realizarea testelor de anticorpi pentru 10.500 de bucureșteni, care va indica felul în care a circulat virusul în Capitală”, arată primarul Gabriela Firea.

Testarea PCR din București initiată de primăria capitalei este gratuită și se face pe un exudat nazo-faringian. După înscrierea pe site fiecare voluntar va completa o fișă ce cuprinde criterii de eligibilitate și date personale (nume, prenume, CNP, serie și număr C.I., vârstă, sex, adresă de domiciliu, număr de telefon, adresă de e-mail, în cazul minorilor sunt necesare datele din certificatul de naștere). După finalizarea acestei prime etape și acceptarea intrării în program, urmează completarea cererii de înscriere și consimțământul pentru participare.

Fiecare participant înscris primește un număr de înregistrare și un e-mail de confirmare, urmând să fie contactat pentru programare și testarea propriu-zisă.

Un call-center dedicat va ține legătura cu bucureștenii înscriși în program și le va comunica data și ora la care vor trebui să se prezinte la unitatea medicală afiliată pentru testare.