Connect with us
Bărbații experimentează o formă mai gravă de Covid-19 cu risc de deces dublu

Sanatate

Tratamentul cu plasmă pentru Covid-19. Când și cum va fi aplicat în România

Pacienții infectați cu coronavirus vor primi tratamentul cu plasmă. Ordinul de ministru prin care se stabilieşte protocolul de recoltare de plasmă a fost semnat miercuri de Nelu Tătaru. Dragoș Garofil, secretar de stat în Ministerul Sănătății, a vorbit miercuri despre întreg procedeul. El a făcut dezvăluiri despre cine va beneficia despre acest tratament și când va începe aplicarea lui, dar și riscurile pe care le prevede.

Tratamentul cu plasmă pentru Covid-19. Când și cum va fi aplicat în România

Cei care vor beneficia de acest tratament sunt pacienții infectați cu Covid-19, care se află în stare critică: sunt într-o secție ATI, ventilați mecanic de mai puțin de 10 zile sau în pragul intubației și ventilației mecanice; nu dau semne în urma altor tratamente ce le-au fost administrate și au dezvoltat pneumonii severe sau infiltrate pulmonare.

Donarea este voluntară: orice pacient vindecat de covid-19 poate cere să fie supus testelor care să ateste că are capacitatea de a dona. Pentru ca plasma să poată fi recoltată, acesta trebuie să îndeplinească o serie de condiții, pe lângă criteriile standard de orice donare: să fie pacienți sănătoși, fără simptomatologie; test negativ de coronavirus și alte boli precum HIV, hepatită;  să existe evidențierea anticorpilor.

„Există teste calitative serologice. Încep să apară și aceste teste cantitative, sperăm să le putem utiliza. Este foarte important ca această plasmă să fie bogată în anticorpi, adică pacienții, donatorii, să aibă un titlu suficient de mare de anticorpi anti-covid, astfel încât plasma să fie eficientă la administrare.”, a spus Dragoș Garofil.

Recoltarea plasmei ar putea începe chiar în următoarele zile. Medicii care se vor ocupa de acest procedeu susțin acum sesiuni de training. Aplicarea propriu-zisă a terapiei ar putea fi făcută în maximum două săptămâni.

Cât de eficient este tratamentul

Deși nu au fost efectuate multe studii în acest sens, medicii au încredere în acest tratament. Studiile din Italia și China arată că plasma convalescentă poate da rezultate foarte bune la pacienții critici. Studiile realizate pe 9 sau 10 pacienți, au arătat că absolut toți au supraviețuit.

În ceea ce privește reacțiile adverse ale acestui tratament, acestea sunt unele normale, reacții alergice. Această tehnică nu este nouă, fiind folosită deseori plasma în secțiile de terapie intensivă. Plasma pacienților vindecați de covid nu este diferită de o plasmă normală, decât că are un titlu ridicat de anticorpi anti-covid.

 

 

Sunt Andreea Oprea si din aprilie fac parte din echipa HUFF. Sunt redactor pe sectiunile de actualitate si stiri de ultima ora. Am 20 de ani si sunt foarte pasionata de presa, invat alaturi de colegii mei si ma perfectionez in fiecare zi.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Sanatate

To Top