Connect with us
Vaccinul anti-covid-19 a ajuns în România. Când începe vaccinarea

Sanatate

Vaccinul anti-covid-19 a ajuns în România. Când începe vaccinarea

Pandemia nu dă semne că s-ar apropia de final și situația continuă să fie dificilă în România, numărulde cazuri fiind încă mare. Pe lângă respectarea măsurilor de prevenire impuse de autorități, speranța specialiștilor este vaccinul care a fost descoperit de curând. Acesta a ajuns și în țara noastră chiar în ziua de Crăciun, în cantitate de 10.000 de doze. Află când va începe vaccinarea.

Când va fi administrat vaccinul anti-covid-19

Vaccinul de covid-19 a ajuns în România. Cele 10.000 de doze au intrat vineri după-amiază în țară, în jurul orei 13.40. Dozele de vaccin au fost aduse cu un camion special, care a trecut prin Punctul de Trecere a Frontierei Nădlac II. Camionul cu primele doze de vaccin alocate României a fost escortat până în Capitală de echipaje ale Poliţiei Rutiere şi Jandarmeriei.

Transportul a fost întâmpinat de către şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, secretarul de stat Raed Arafat, şi de şeful Comitetului naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea, dr. Valeriu Gheorghiţă.

Raed Arafat a declarat că asistăm la un moment istoric și că este un fapt important acesta că am reușit sp aducem în țara noastră vaccinul. Totuși, el a explicat că pericolul nu a trecut și nu trebuie să uităm de responsabilitatea noastră de a respecta măsurile de prevenire a răspândirii virusului.

”Este o speranță, este lumina de la capătul tunelului, dar atentie, asta nu inseamnă ca s-a rezolvat și că uităm de masurile de distanțare. Este doar un început. De azi vom lucra pe 2 fronturi, frontul de combatere a virusului Sars-Cov-2 și frontul de vaccinare.” – a declarat secretarul de stat Raed Arafat

Dacă prima rută a fost de 10.000 de doze, următoare, de la începutul anului 2021, va fi de 150.000 de doze. Acestea ar putea ajunge chiar la începutul săptămânii viitoare. Iar în prima lună a anului nou sunt așteptate 600.000 de doze de vaccin în România.

Raed Arafat a dat declarații și despre restricțiile de la acest final de an

„Nu avem discuţii despre condiţii suplimentare, dar sper ca lumea să respecte, de Anul Nou, de Revelion, restricţiile care există deja” a afirmat șeful DSU.

Citește și: Noua tulpină a virusului e mai contagioasă printre copii. Declarațiile lui Raed Arafat

„Noua tulpină a început să apară şi în alte ţări, dar nu cred că este evitabil să apară şi la noi, probabil, dar important este să respectăm măsurile actuale, pentru că acestea previn răspândirea inclusiv a noii tulpini”, a declarat Raed Arafat.

Declarațiile Prim Ministrului Florin Cîțu

„Campania de vaccinare începe în același timp în România ca în Europa. Avem totul pus la punct. Este un moment important, îl așteptăm de un an de zile (…) Apariția vaccinului într-un timp record va ajuta la eradicara pandemiei într-o perioada cât mai scurtă, sper eu. În completarea măsurilor pe care le avem, vaccinul vine să ajute la acest lucru”, a declarat a spus Florin Cîțu.

Florin Cîțu a răspuns și unor îngrijorări ale românilor.

„Vaccinarea în România este gratuită, nu este obligatorie. OUG 63 va fi completată pentru a continua și cu campania mass media pentru campania de vaccinare. Le mulțumesc tuturor celor care au muncit”, a completat Florin Cîțu.

Dozele de vaccin vor fi împărțite treptat, câte 150.000 de doze săptămânal. Primele vor fi administrate cadrelor medicale din prima linie, apoi vor fi vaccinare persoanele din azilurile de bătrăni și restul angajaților implicați în prima linie. Apoi, dozele vor ajunge, treptat, și la restul populației.

Vaccinarea începe chiar duminică, 27 decembrie, în cele  0 spitale de boli infecțioase aflate în prima linie în lupta împotriva COVID-19. Evenimentul de vaccinare de la Institutul Național de Boli Infecțioase „Matei Balș” va începe duminică, 27 decembrie, la ora 09:00. După ora 10.00, evenimentul va începe și în celelalte 9 spitale care se ocupă de tratarea pacienților de covid-19.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Sanatate

To Top