Connect with us
Școli închise. Părinții primesc zile libere de la Guvern

Știri

Școli închise. Părinții primesc zile libere de la Guvern

Școli închise. Părinții primesc zile libere de la Guvern. Măsura a fost luată în condițiile în care multe instituții de învățământ din România au fost închise din cauza pandemiei de coronavirus. Elevii sunt acasă, lucrează din fața tabletelor și părinții sunt nevoiți să se descurce în aceste condiții. Joi, 22 octombrie, Guvernul a adoptat o Ordonanță de Urgență, care vizează acordarea de zile libere pentru părinții nevoiți să lipsească de la job.

Zile libere pentru părinți

Guvernul a adoptat o Ordonanță de Urgență care vizează acordarea de zile pentru libere plătite părinților în cazul suspendării cursurilor.

Conform acestui document, zilele libere vor fi zile plătite părinților și pentru alte situații stabilite prin Hotărârea Comitetului Național pentru Situații de Urgență, sau de către Ministrul Sănătății și Ministrul Educației.

Documentul face referire la situațiile în care cursurile sunt suspendate, iar elevii trebuie să învețe de acasă – școala online, dar și în cazul scenariului cu școala mixtă.

Părinții vor putea sta acasă, cu copiii, în cazuri de suspendare temporară a cursurilor, cum ar fi în timpul desfășurării procesului electoral, sau în cazul în care elevii învață în sistem hibrid.

Odată cu noul act normativ, părinții din România beneficiază de zile libere și în situaţia în care activitatea didactică în unitățile de învățământ, inclusiv în cele de educație antepreșcolară și preșcolară se desfășoară în scenariile 2 și 3.

Scenariul 2 se referă la cazurile în care copiii merg la școală prin rotație, în timp ce scenariul 3 se referă la situația în care cursurile au loc exclusiv online, acasă, din fața calculatorului.

Numărul de zile libere se stabilește pentru perioada stării de alertă, ori de câte ori, prin hotărâre a CJSU/CMBSU se stabilește aplicarea unui dintre scenariile menționate.

Angajatorul este obligat să acorde zilele libere dacă angajatul solicită acest drept în baza prevederilor prezentei ordonanţe de urgenţă și nu își desfășoară activitatea în regim de telemuncă sau muncă la domiciliu.

Emanuela Ursu - Pasionată de știri și de noutăți din orice domeniu de activitate, lucrez în presa scrisă din anul 2015, din timpul studiilor de master. Absolventă a Facultății de Comunicare și Relații cu Publicul, am fost, de-a lungul timpului, reporter de teren, redactor și editor pentru mai multe publicații.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top