Connect with us
Semne nebănuite care anunță un atac cerebral boala care l-a răpus azi pe Luke Perry, „Dylan”, din Beverly Hills

Știri

Semne nebănuite care anunță un atac cerebral boala care l-a răpus azi pe Luke Perry, „Dylan”, din Beverly Hills

Luke Perry, cunoscut pentru rolul său „Dylan” din Beverly Hills a fost răpus de un atac vascular celebral. Iată cum recunoști semnele și ce trebuie să faci. Este important să acționezi imediat.

Accidentul vascular cerebral este una din cele mai des întâlnite cauze de deces la români. Recunoașterea semnelor care anunță un astfel de episod nedorit este esențială, spun medicii.

Semne care anunță un atac cerebral major

Neurochirurgul Nicolae Bogdan din județul Sălaj susține că accidentul vascular poate fi recunoscut din timp. Acesta a vorbit despre simptomele care îl anunță pentru ziarul Adevărul.

1. Primul semn este sesizarea sensibilității mâinilor. Atunci când forța unui membru slăbește și apar furnicături și amorțeli dese, în membrul unde forța s-a diminuat, poate fi vorba de posibilitatea producerii unui accident vascular cerebral.

2. Asimetria facială evidentă este un alt semn de alarmă, mai ales dacă e instalată brusc, susține dr. Bogdan.

3. Durerile îngrozitoare de cap apar în cazul accidentului vascular hemoragic sau ischemic. „Timpul este esenţial. Din momentul în care a început atacul, în maximum două – trei ore pacientul trebuie să fie văzut de un neurolog.

Este bine ca, în cazul în care prezintă astfel de msiptome, să nu mai piardă timpul mergând pe la medicul de familie, ci să se ducă direct la Urgenţe. Să meargă chiar dacă nu sunt siguri de simptomele lor. În cazul accidentelor vasculare este mult mai de dorit o supradiagnosticare, decât lipsa unui astfel de diagnostic”, spune Nicolae Bogdan, conform Adevărul.

„În momentul în care un vas de sânge se înfundă, o parte din neuroni sunt complet lipsiţi de sânge şi mor. Cei din jurul lor sunt doar inhibaţi funcţional. Dacă bolnavul întârzie foarte mult, tot mai mulţi dintre neuronii inhibaţi intră în categoria neuronilor morţi”, a mai explicat medicul.

CITESTE SI: Simptomele nebanuite ale unui atac de cord pe care femeile trebuie sa le cunoasca

Stim ca in cazul unui atac de cord apar dureri in piept. Totusi, exista si alte simptome, mai putin cunoscute, ale unui atac de cord. Uneori sunt mai subtile, mai ales in cazul femeilor. Ar putea fi confundate cu simptomele unei raceli sau ar putea sa apara greata. O femeie care a trecut printr-o astfel de experienta si-a facut cunoscuta povestea pentru ca toate femeile sa afle care sunt simptomele ce pot indica un atac de cord.

Simptomele mai putin cunoscute ale unui atac de cord

Sue Palmer nu se gandea la un atac de cord in dimineata in care s-a simti rau. „M-am trezit brusc, intr-o dimineata, la ora 5:00. Am stat in pat, cu ochii deschisi pentru un minut, spunandu-mi: „Ma simt ciudat”. In cateva secunde am mers la baie pentru ca simteam ca imi este greata. Imi era frig si m-am intors in pat langa sotul meu. Un minut mai tarziu, stiam ca iar mi se face rau. Credeam ca este vorba despre un virus, insa era ceva ciudat si brusc”.

Desi femeia credea ca poate fi o problema digestiva, sotul ei i-a spus ca ar trebui sa mearga la spital. Chiar a glumit, spunandu-i ca ar putea fi un atac de cord. Cand a ajuns la medic, a fost intrebata daca fumeaza, daca are dureri in zona pieptului, daca nivelul colesterolului26 este mare, daca face sport regulat. Femeia nu era fumatoare, nu simtea dureri in piept, nu avea probleme de sanatate, facea sport si avea un stil de viata sanatos.

In urma unor analize amanuntite, medicii i-au spus ca suferise un atac de cord. Daca sotul ei nu i-ar fi spus ca este bine sa mearga la medic, sau daca femeia ar fi adormit in momentul in care se simtea rau, atunci lucrurile s-ar fi putut agrava si poate chiar si-ar fi pierdut viata. Dupa aceasta experienta, Sue Palmer a vrut sa isi spuna povestea, astfel incat femeile sa fie atente la simptomele nebanuite ale unui atac de cord.

Emanuel Laurențiu - redactor. Colegul nostru redactează știri în domeniile știri interne, știri externe.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top