Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului „Matei Balș”, a dezvăluit într-o discuție cu Gabriela Firea, faptul că se va face testarea pentru coronavirus a unui eșantion de peste 10.000 de locuitori ai Bucureștiului. Acesta a mai precizat și că are acceptul noului ministru al Sănătății, Nelu Tătaru, pentru a face acest lucru.
„Am discutat aseară și astăzi, după ce domnia sa depune jurământul vom avea o întâlnire. E un proiect care trebuie susținut de toată lumea, pentru că ne dă imaginea clară a modului în care se mișcă virusul în populație. Am vorbit cu dl Tătaru și am reconfirmat acest proiect”, a spus Streinu-Cercel.
Medicul Streinu-Cercel a explicat să studiul este făcut pentru o populație de 2 milioane de locuitori și, pentru a da o imagine asupra circulației virusului, este necesar să fie testate 9.558 de persoane, dar pentru a lua în calcul și faptul că nu pot fi găsiți toți acasă, eșantionul a fost dimensionat la 10.514.
Managerul de la Matei Balș a subliniat binecunoscutul mesaj la OMS: ”Testați! Testați! Testați!” și a precizat că vor fi testați pacienții, personalul medical, dar că este necesar să fie testată și populația.
Streinu-Cercel a spus că 80% dintre formele bolii sunt ușoare și medii și majoritatea acestora „se consumă la domiciliu”. Fără screening multe forme ușoare pot trece neobservate, dar boala se poate transmite la persoane mai vulnerabile și duce la cazuri grave.
Managerul Institutului „Matei Balș” a povestit că Italia nu a recurs la o astfel de măsură și că noi nu avem voie să nu învățăm din experința lor.
Streinu -Cercel a precizat că eșantionul va fi împărțit pe grupe de vârstă. Se vor face două tipuri de teste, astfel că va fi folosit și un test rapid pentru identificarea anticorpilor, astfel încât să vadă care sunt persoanele care s-au vindecat deja.
„Primăriile trebuie să spele străzile, gardurile, clanțele de dimineață până seara cu apă clorinată”, a mai adăugat medicul.
Acest articol a fost actualizat la: 26 martie 2020 16:19